Israëlisch hooggerechtshof keurt uitzetting HRW-directeur goed

Omar Shakir steunt volgens Israël de beweging die oproept tot de boycot van de staat Israël. Human Rights Watch ontkent dit.
Omar Shakir in de rechtszaal.
Omar Shakir in de rechtszaal. Foto Ammar Awad/Reuters

De directeur van de Israëlisch-Palestijnse afdeling van Human Rights Watch (HRW) Omar Shakir mag Israël worden uitgezet. Dat heeft het hooggerechtshof van het land dinsdag bepaald, melden Israëlische media. Volgens Israël steunt Shakir de zogenoemde BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties), die oproept tot de boycot van de staat. Shakir stelt dat hij het land wordt uitgezet omdat hij opkomt voor mensenrechten in de regio.

Het is nu aan de Israëlische regering om te bepalen of zij Shakir daadwerkelijk uitzet. Als hiertoe wordt besloten, moet de directeur binnen twintig dagen het land verlaten. Volgens Shakir sluit Israël dan aan bij Iran, Noord-Korea en Egypte: landen die eerder al hooggeplaatste medewerkers van Human Rights Watch weigerden.

Twitter avatar OmarSShakir Omar Shakir Breaking: Israeli Supreme Court upholds my deportation over my rights advocacy. Decision now shifts back to Israeli gov; if it proceeds, I have 20 days to leave & it’ll join ranks of Iran, N Korea & Egypt in blocking access for @hrw official. We wont stop. And we wont be the last https://t.co/Wf4FAyK2Qk

Vorig jaar werd Shakirs verblijfsvergunning opgeschort omdat hij „al jaren een militant is van de BDS-beweging”. HRW ontkent dat Shakir de organisatie of haar gedachtegoed steunt. De wereldwijde BDS-beweging roept op tot een economische, culturele en wetenschappelijke boycot van de staat Israël, met het doel de bezetting van de Palestijnse gebieden tot een einde te brengen.

Sinds 2017 is het in Israël wettelijk mogelijk om mensen uit te zetten die aangesloten zijn bij de beweging. Het is volgens persbureau AFP nog niet voorgekomen dat iemand daadwerkelijk is uitgezet om deze reden, wel zijn mensen die de BDS-beweging zouden steunen de toegang tot Israël ontzegd. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de wet misbruikt kan worden om critici van het Israëlische regime het zwijgen op te leggen.

Lees ook: Ben je voor een nederzettingenboycot? Dan kom je Israël niet in