Inventarisatie

42 gemeenten stoppen met waardering mantelzorger

42 gemeenten hebben afgelopen paar jaar de ‘mantelzorgwaardering’ afgeschaft. Die bestond uit een jaarlijks, symbolisch geldbedrag (100 tot 200 euro) voor inwoners die intensief zorgen voor een ziek familielid of vriend.

Dit blijkt uit een inventarisatie bij alle 355 gemeenten door belangenorganisatie MantelzorgNL. Mantelzorgers kregen tot 2015 individueel het ‘mantelzorg-compliment’, een jaarlijks bedrag van 250 euro. Dat werd betaald door het Rijk, uit de AWBZ-gelden.

Sinds de langdurige zorg voor ouderen en hulpbehoevenden is overgedragen aan de gemeenten, in 2015, is het aan de gemeenten om dat bedrag te geven aan de mantelzorger. Daarvoor krijgen ze geld van het Rijk.

In onder meer Enschede, Utrecht en Wassenaar krijgt de individuele mantelzorger niets meer. Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede was het „zo’n administratief gedoe” om uit te zoeken wie allemaal recht hadden op het bedrag, dat „de baten niet opwogen tegen de lasten”.

Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL vindt de afschaffing geen goeie ontwikkeling: „Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet.”