Impeachment-onderzoek

Ambassadeur in Kiev voelde zich ‘bedreigd’ door Trump

De voormalig Amerikaanse ambassadeur in Kiev, een van de belangrijkste getuigen in het impeachmentonderzoek naar president Trump, voelde zich bedreigd na het uitkomen van Trumps gewraakte gesprek met president Zelensky van Oekraïne. Dat zei diplomaat Marie Yovanovitch vorige maand in een getuigenverhoor in een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Maandag werden de eerste twee verslagen vrijgegeven van de verhoren in het impeachmentonderzoek.

Yovanovitch werd in mei teruggehaald uit Oekraïne. Tijdens haar hoorzitting op 11 oktober zei ze dat Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani al eind 2018 een lastercampagne tegen haar begon. Yovanovitch kreeg van hem het verwijt dat ze Trump had zwartgemaakt en het door hem verzochte onderzoek naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden tegenwerkte.

Over het gesprek tussen Trump en Zelensky zei Yovanovitch dat ze „zeer bezorgd” was toen ze het las, waarna ze beaamde dat ze zich bedreigd voelde. In het telefoongesprek zei de Amerikaanse president namelijk dat de diplomaat „wat dingen zal meemaken”.

Yovanovitch maakte zich hierna onder meer zorgen of ze haar werk bij Buitenlandse Zaken en haar pensioen zou behouden. „Maar ik wist simpelweg niet wat dit zou kunnen betekenen.” (NRC)