Gülenonderzoek

Turkse rechter gelast vrijlaten twee journalisten

Een Turkse rechter heeft maandag opgedragen tot de vrijlating van de prominente journalisten Ahmet Altan en Nazli Ilicak. Hun celstraffen van 15 jaar voor het steunen van de Gülenbeweging werden verminderd tot respectievelijk 10,5 jaar en bijna 9 jaar. Hoewel ze pas ruim drie jaar hebben vastgezeten, hoeven ze de rest van hun straf niet meer uit te zitten, meldt persbureau Anadolu.

De twee werden in de nasleep van de mislukte coup in 2016 vervolgd voor het „bewust steunen van een terreurorganisatie”. Ze zouden deel uitmaken van het netwerk van Gülen, de Turkse geestelijke die nu in de VS in ballingschap woont en volgens Turkije verantwoordelijk is voor de mislukte coup. De journalisten ontkennen de aantijgingen.

Wel moeten Altan en Ilicak zich de komende jaren met regelmaat melden bij de politie, oordeelde de rechter. Het Hooggerechtshof verlaagde de levenslange straffen in juli al tot 15 jaar cel. De broer van Altan, Mehmed Altan, werd toen vrijgelaten.

De vervolging van de drie werd internationaal veroordeeld als aanval op de persvrijheid. Amnesty is „opgelucht”, maar heeft kritiek op het besluit dat de veroordeling blijft staan. (NRC)