Berucht forum 8chan weer online onder nieuwe naam

Haatberichten 8chan was sinds augustus offline, nadat drie schutters in vijf maanden tijd hun aanslagen op minderheden via het internetforum hadden aangekondigd.

Een gedenkplaats voor slachtoffers van een aanslag in El Paso. De 21-jarige schutter plaatste een manifest op 8chan.
Een gedenkplaats voor slachtoffers van een aanslag in El Paso. De 21-jarige schutter plaatste een manifest op 8chan. Foto Paul Ratje / AFP

Het beruchte internetforum 8chan is zaterdag weer online gekomen onder een nieuwe naam, 8kun. De website was sinds augustus offline nadat de derde schutter er in vijf maanden tijd een racistisch gemotiveerde aanslag had aangekondigd.

8kun is nagenoeg identiek aan voorganger 8chan, iedere gebruiker is nog steeds anoniem. Mede daardoor ontwikkelde 8chan een reputatie als het donkerste hoekje van het internet waar racistische denkbeelden, complottheorieën en doxxing – het onthullen van iemands identiteit – courant waren. De voorpagina van 8kun, dat vooralsnog amper bereikbaar is, lijkt sinds het offline gaan stil te hebben gestaan. Onder het kopje laatste nieuws staat: „Grote schietpartij in El Paso, dodelijke slachtoffers gerapporteerd.”

Het was juist die schietpartij die ervoor zorgde dat 8chan begin augustus op zwart ging. De 21-jarige Patrick Crusius schoot toen 22 mensen dood in El Paso, Texas. Zijn beweegredenen zette hij uiteen in een manifest dat Crusius nog geen twintig minuten voor zijn eerste schoten op 8chan plaatste. „Ik verdedig simpelweg mijn land tegen culturele en etnische omvolking veroorzaakt door een invasie.” Hij maakte voornamelijk Latijns-Amerikaanse slachtoffers.

‘Beerput van haat’

Na de aanslag van Crusius was de maat vol voor internetbedrijf Cloudflare, dat websites sneller maakt en beschermt tegen ddos-aanvallen. Cloudflare spreekt zich bijna nooit uit over de vele miljoenen webpagina’s die het ondersteunt, maar maakte voor 8chan een uitzondering. Directeur Matthew Prince noemde de site „een beerput van haat” en zegde de samenwerking op. Zonder ondersteuning van Cloudflare ging 8chan op zwart.

De in de Filippijnen wonende Amerikaanse eigenaar Jim Watkins, noemde het besluit een schande en beloofde dat zijn forum snel weer online zou komen. Ondertussen werd hij zelf gedagvaard om te getuigen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Leden van de commissie-Binnenlandse Veiligheid wilden weten wat 8chan deed om online extremisme te bestrijden.

Watkins stelde tijdens het verhoor dat 8chan zich aan de Amerikaanse wet houdt en bovendien snel ingrijpt tegen illegale berichten, waaronder de manifesten met „echte dreigementen” van Tarrant (verwijderd na 2 uur en drie kwartier), Earnest (na 12 minuten) en Crusius (na 45 minuten).

Maar op deze „zeer kleine categorieën van onbeschermde uitingen” na is Watkins niet bereid zijn forum te modereren. „Allerlei andere ongeschoolde, slecht geïnformeerde en samenzwerende meningen worden beschermd door het eerste amendement en door 8chan.” Trots, noemt Watkins 8chan „het enige platform dat volledig is toegewijd aan de vrijheid van meningsuiting”.

Watkins zegde in het Amerikaanse Congres toch enkele wijzigingen toe voor zijn site weer online zou komen. Hij beloofde dat „in noodgevallen” delen van de site afgesloten konden worden tot „het weer veilig genoeg is om het plaatsen van berichten toe te staan”. Schietpartijen zoals die in El Paso, Poway en Christchurch zullen daar zeker onder vallen, beloofde hij.

‘Kwade trouw’

Dat het drie maanden duurde voordat 8kun weer bereikbaar was, kwam doordat weinig bedrijven nog met de site geassocieerd wilden worden. Een groep online activisten onder leiding van Fredrick Brennan riep bedrijven die met 8kun zaken deden publiekelijk ter verantwoording. De site wordt nu, na diverse omzwervingen, ondersteund door het Amerikaanse bedrijf VanwaTech, dat er vertrouwen in zegt te hebben dat 8kun „significante verbeteringen” heeft gerealiseerd.

Brennan, die 8chan in 2013 oprichtte en later verkocht aan Watkins, wil niks meer met zijn creatie te maken hebben. Volgens hem is 8kun niet wezenlijk anders dan 8chan. Brennan riep bedrijven zaterdag op om de samenwerking met 8kun te staken. „Jim Watkins verwacht dat we geloven dat 8kun drie schietpartijen later veranderd is. Ik geloof hem niet en ik hoop jullie ook niet.”