Atletiek

WADA: onderzoek naar Sifan Hassan en alle andere atleten van geschorste Salazar

Alberto Salazar
Alberto Salazar Foto Adrian Dennis/AFP

Wereldantidopingorganisatie WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die zijn getraind door Alberto Salazar, meldt de BBC. De 61-jarige Amerikaanse atletiekcoach werd begin oktober voor vier jaar geschorst vanwege schending van de dopingsregels.

Ook de Nederlandse Sifan Hassan wordt door WADA onderzocht. Hassan behaalde op de WK atletiek in de Doha vorige maand de wereldtitel op de 10 kilometer en op de 1.500 meter. Over Salazar zei Hassan tijdens dat toernooi dat hij niet haar dealer was, maar haar trainer, en een goede ook.

Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, vindt het vervolgonderzoek een logische zaak. „We gaan ervan uit dat alle sporters, zeker topatleten van dit niveau, constant worden gevolgd door WADA”, zegt Roskam.

Salazar, die aan het hoofd stond van het trainingsprogramma Nike Oregon Project (NOP), kreeg zijn jarenlange schorsing opgelegd door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Hij is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Salazar zou onder meer geëxperimenteerd hebben met het verboden middel testosteron en dopingcontroles hebben proberen te beïnvloeden.

Nike besloot vorige maand te stoppen met het programma, dat sinds 2001 bestond. Salazar wilde met het NOP aantonen dat Oost-Afrikaanse atleten, die op de lange afstanden al decennia domineren, volgens de modernste trainingsmethoden te verslaan zijn. De Britse viervoudig olympisch kampioen Mo Farah was ook lid van de groep.

Hassan is op zoek naar een nieuwe trainingslocatie en keert mogelijk terug naar Papendal in Arnhem. Roskam: „We hebben verschillende scenario’s naast elkaar gelegd. Hopelijk komt ze tot een keuze waar iedereen enthousiast van wordt.” (NRC/ANP)