WADA richt dopingonderzoek ook op Sifan Hassan

Wereldantidopingorganisatie WADA gaat alle atleten onderzoeken die hebben getraind bij de Amerikaanse trainer Alberto Salazar. Hij heeft de dopingregels geschonden.
De Nederlandse atlete Sifan Hassan wint de 1.500 meter voor vrouwen op de WK atletiek in Doha.
De Nederlandse atlete Sifan Hassan wint de 1.500 meter voor vrouwen op de WK atletiek in Doha. Foto Karim Jaafar/AFP

Wereldantidopingorganisatie WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die hebben getraind bij Alberto Salazar. Deze Amerikaanse coach werd onlangs voor vier jaar geschorst vanwege schending van de dopingsregels. Dat meldt de BBC maandag. Ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan wordt onderzocht.

Hassan behaalde op de WK atletiek vorige maand de wereldtitel op de 10 kilometer en op de 1.500 meter, een nog niet eerder vertoonde combinatie. De winst van Hassan leidde behalve tot bewondering ook tot discussie. Sommigen brachten haar twee wereldtitels in verband met doping. Hassan is echter nooit positief getest op doping.

Zelf reageerde Hassan vorige maand boos tegenover de media die haar overwinningen in Doha koppelden aan dopinggebruik. „Ik ben een schone atlete. Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien”, zei Hassan. Over Salazar zei ze dat hij niet haar dealer was, maar haar trainer, en een goede ook.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie vindt het vervolgonderzoek logisch. „We gaan ervan uit dat alle atleten, zeker topatleten van dit niveau, constant worden gevolgd door WADA”, zegt Roskam tegen persbureau ANP. „Ik kan me voorstellen dat ze zich genoodzaakt zien om dit nog eens te onderstrepen door naar aanleiding van deze zaak grondig onderzoek te doen. Dat lijkt me alleen maar een goede zaak.”

Schorsing Salazar

Salazar, die aan het hoofd stond van het trainingsprogramma Nike Oregon Project, werd tijdens de WK in Doha voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Zijn beroep tegen het besluit loopt nog. Hij zou onder meer geëxperimenteerd hebben met het verboden middel testosteron en geprobeerd hebben om dopingcontroles te beïnvloeden.

Lees ook: De bijzondere prestatie van Sifan Hassan leidt tot bewondering en discussie

Nike trok vorige maand al de stekker uit het Nike Oregon Project naar aanleiding van het dopingschandaal. Onder anderen Sifan Hassan maakte onderdeel uit van dat programma en moest daardoor op zoek naar een nieuwe trainer. Het programma werd opgericht in 2001 met als doel om met de beste westerse atleten de sportieve macht van Afrikaanse marathonlopers te breken. Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah was tussen 2011 en 2017 ook lid van de groep.