Trumpblog

Trump overweegt Russische militaire parade bij te wonen

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

Dit blog is gesloten.

Volg de ontwikkelingen in ons nieuwe blog.

Trump overweegt Russische militaire parade bij te wonen na uitnodiging Poetin

President Trump overweegt om in 2020 een jaarlijkse militaire parade in Rusland bij te wonen na een uitnodiging van president Poetin. „Ik waardeer de uitnodiging”, zei Trump tegen verslaggevers vrijdag in Washington. „Het is midden in het politieke seizoen, dus ik ga kijken of het kan maar ik zou graag willen.”

Op 9 mei staat Rusland met een grote parade op het Rode Plein in Moskou stil bij de overwinning op Nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar is dat 75 jaar geleden en wil het Kremlin extra uitpakken. Trump noemt het een „hele grote viering van het einde van de oorlog”.

Lees ook: Poetin grijpt kans die Trump in Syrië biedt

De Russische viceminister van Binnenlandse Zaken zei donderdag al tegen persbureau RIA Novosti dat Poetins uitnodiging „met interesse” door het Witte Huis was ontvangen. Overigens zegt het Kremlin vrijdag nog geen officiële reactie te hebben ontvangen van Trump.

Trumps vriendelijke opstelling tegenover het Russische staatshoofd leidt regelmatig tot kritiek in de VS. De Amerikaanse president weigert zich uit te spreken over de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. „Al jouw wegen leiden naar Poetin”, zei de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi vorige maand nog tijdens een vergadering met Trump.

Trump says that he's considering accepting Vladimir Putin’s invitation to attend Russia’s May Day parade, a military event held in Moscow commemorating the capitulation of Nazi Germany https://t.co/9KOGqIYQyE pic.twitter.com/PXbu8rNPkT

— POLITICO (@politico) November 8, 2019

Trump: nog geen akkoord over handelstarieven China

President Trump heeft nog niet ingestemd om de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen terug te draaien. Beijing zou dat wel graag willen, zei het Amerikaanse staatshoofd vrijdag tegen journalisten. China zei donderdag nog dat er een overeenkomst lag om de handelstarieven stapsgewijs af te bouwen. De Amerikaanse beurzen zagen een dip kort na de uitspraken van Trump.

Volgens het Chinese ministerie van Handel was de eerste fase van de overeenkomst rond. Het was echter nog niet duidelijk welke heffingen zouden worden afgebouwd en wanneer precies. In de komende weken zou het akkoord getekend worden. De economische adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow zei donderdag tegen Bloomberg ook dat er vooruitgang geboekt was. De president is echter nog niet zo ver, blijkt nu.

Lees ook: China: akkoord met VS over afbouwen handelstarieven

President Trump begon in 2018 met het heffen tarieven op Chinese goederen die door Amerikaanse bedrijven werden geïmporteerd. Volgens de voormalig vastgoedmagnaat was dat nodig om de Amerikaanse economie te beschermen. China zou te weinig Amerikaanse producten afnemen en buitenlandse bedrijven niet genoeg vrijheden geven op de Chinese markt. Beijing besloot met vergelijkbare tarieven terug te slaan.

Oud-burgemeester Bloomberg zet eerste stappen voor kandidatuur presidentsverkiezingen

Oud-burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft de eerste stappen gezet om zich als Democraat kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat melden internationale persbureaus vrijdag. Mediamagnaat Bloomberg levert naar verwachting deze week de papieren in om deel te nemen aan de Democratische voorverkiezing in de staat Alabama, waar een vroege deadline is voor de aanmelding.

Daarmee houdt Bloomberg de optie open om later deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. De oud-burgemeester, onder meer eigenaar en oprichter van het financiële mediabedrijf Bloomberg, heeft al medewerkers naar Alabama gestuurd om handtekeningen te verzamelen. Volgens The New York Times zijn dat de eerste tekenen dat hij het wil opnemen tegen de Republikeinse president Donald Trump. Maar volgens zijn woordvoerder is dat nog niet zeker.

De 77-jarige multimiljardair en filantroop zegt de twijfelen of de huidige Democratische kandidaten Trump wel kunnen verslaan, die een tweede termijn als president van de VS ambieert. „Mike is steeds bezorgder dat de huidige kandidaten er niet goed voor staan om van Trump te winnen”, aldus zijn woordvoerder in een verklaring.

Er zijn nu zeventien presidentskandidaten bij de Democraten. De belangrijksten onder hen zijn senator Elizabeth Warren uit Massachusetts, de progressieve senator Bernie Sanders uit Vermont, de voormalige vicepresident Joe Biden en burgemeester Pete Buttigieg van South Bend, Indiana. Na Bernie Sanders (78) zou Bloomberg de oudste Democratische kandidaat worden, als hij besluit mee te doen aan de race.

Bloomberg was van 2002 tot 2013 burgemeester van New York en houdt zich als weldoener veel bezig met de strijd tegen klimaatverandering en wapengeweld in de VS. Bloomberg vertegenwoordigt de meer gematigde kant van de Democratische Partij. Als hij zich kandidaat stelt, zou hij het vooral op moeten nemen tegen Biden en Buttigieg. Bloomberg denk dat hij in tegenstelling tot de huidige Democraten ook steun van Republikeinse kiezers zal kunnen krijgen.

Hij was tot 2001 lid van de Democraten, maar maakte daarna de overstap naar de Republikeinen. In 2008 verliet hij die partij en ging hij verder als onafhankelijke politicus. Sinds vorig jaar is hij weer lid van de Democratische partij.

Bij progressieve Democraten, die zich zorgen maken over inkomensongelijkheid in Amerika en de macht van het grote geld in de politiek, zal Bloomberg minder populair zijn. Hij is in het verleden kritisch geweest over het plan van Elizabeth Warren om de superrijken meer te belasten om zo universele gezondheidszorg en gratis onderwijs te kunnen financieren.

Mediamagnaat en oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg, overweegt het op te nemen tegen Trump in de race om president van de VS te worden. Foto Ludovic Marin/AFP

Trump moet 2 miljoen dollar betalen in zaak om misbruik liefdadigheidsgeld

Een rechter in New York heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag opgedragen 2 miljoen dollar (1,81 miljoen euro) te betalen aan goede doelen. Het bedrag is onderdeel van een schikking in een rechtszaak over misbruik van het geld van Trumps goededoelenorganisatie. Dat melden persbureaus AP en Reuters.

De aanklager beweerde dat president Trump zijn Trump Foundation gebruikte voor politieke en zakelijke doelen. Zo zou Trump in 2016 zijn campagnestaf hebben ingezet om via de organisatie een inzamelingsactie voor veteranen te organiseren. Als onderdeel van de schikking moet de Trump Foundation worden opgeheven, zoals eind 2018 al bekend werd.

In de schikking geeft Trump toe de organisatie persoonlijk misbruikt te hebben en belooft hij de 11.525 dollar (10.428 euro) die hij uitgaf aan champagne en sport-souvenirs op een liefdadigheidsgala, terug te betalen. De president heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de schikking. Eerder noemden advocaten van de organisatie de zaak „politiek gemotiveerd".

De Trump Foundation voor goede doelen is opgericht in 1988. Trump stortte er destijds opbrengsten van de bestseller The Art of the Deal. Sinds 2008 stortte hij zelf geen geld meer, maar zamelde nog wel geld in van donateurs, zo bleek uit onderzoek van The Washington Post. Ook beloofde de Trump Foundation volgens The Post veel vaker geld dan het daadwerkelijk doneerde, en doneerde de organisatie voor het laatst geld in 2009.

Foto Gerald Herbert/File

VS-ambassadeur eiste onderzoek naar rivalen Trump in ruil voor steun Oekraïne

De Amerikaanse ambassadeur voor de EU, Gordon Sondland, geeft toe dat hij een Oekraïense topambtenaar onder druk heeft gezet. Oekraïne kreeg te horen dat het geen militaire steun zou krijgen van de Amerikanen totdat er onderzoeken werden gestart naar de praktijken van presidentskandidaat Joe Biden, zijn zoon Hunter Biden en andere Democraten in Oekraïne. Dat blijkt uit een transcript van de getuigenis van Sondland in het kader van het impeachment-onderzoek, waarover The New York Times dinsdagavond bericht.

Eerder verklaarde de Amerikaanse ambassadeur nog dat er geen sprake was van een dergelijke 'quid pro quo' met Oekraïne. Dit in navolging van Trump, tegen wie een afzettingsprocedure loopt in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vanwege de kwestie. Trump zelf zou afgelopen zomer in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky druk hebben uitgeoefend. In de getuigenis van Sondland wordt van dat laatste overigens geen melding gemaakt.

Eerder deze dinsdag werd duidelijk dat ook Trumps stafchef Mick Mulvaney is opgeroepen om aanstaande vrijdag te getuigen in dit impeachment-onderzoek. Hij is daarmee de hoogste functionaris van het Witte Huis die op het matje wordt geroepen. Aangezien het Witte Huis tot dusver weigert om mee te werken, zijn er twijfels of Mulvaney vrijdag komt opdagen.

VS beginnen officieel met terugtrekken uit het klimaatakkoord

De VS zijn officieel begonnen met hun terugtrekking uit het klimaatpact van Parijs uit 2015. Minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken heeft de Verenigde Naties hier formeel van verwittigd. Het akkoord vormt volgens de regering van Trump een „oneerlijke economische last” voor de Amerikaanse economie.

President Trump kondigde kort na zijn verkiezing in 2017 al aan dat hij uit het pact wilde, een van zijn belangrijke campagnebeloftes. Deze maandag, drie jaar na 'Parijs', was de eerste dag dat dit ook daadwerkelijk kon.

Lees ook deze analyse: ‘Parijs’ hapert, met of zonder VS

Bijna tweehonderd landen ondertekenden in 2015 het akkoord, dat toen werd omschreven als de redding van de planeet. De VS zijn nu de eerste die eruit treden, al duurt het nog een jaar voordat dit officieel wordt.

Eerste transcripten getuigenverhoren in impeachmentonderzoek openbaar

De voormalig Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne en een van de belangrijkste getuigen in het impeachmentonderzoek, Marie Yovanovitch, voelde zich bedreigd na het uitkomen van een gesprek tussen president Trump en president Zelensky. Dat is te lezen in een transcript van een getuigenverhoor met een commissie in het Amerikaanse Congres. Maandag werden de eerste twee transcripten vrijgegeven van getuigenverhoren in het impeachmentonderzoek naar president Trump.

De diplomaat zei tijdens de zitting op 11 oktober dat Trumps advocaat Rudy Giuliani al eind 2018 een lastercampagne tegen haar was begonnen. Yovanovitch zou volgens de advocaat Trump hebben zwartgemaakt en het door hem verzochte onderzoek naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden hebben tegengewerkt. Yovanovitch werd in mei teruggehaald uit Oekraïne.

Over het gesprek tussen Trump en Zelensky, de rede voor de afzettingsprocedure tegen de president, zei Yovanovitch dat ze „zeer bezorgd” was toen ze het las. Ook beaamde de diplomaat dat ze zich bedreigd voelde. In dat gesprek zei de Amerikaanse president namelijk dat de diplomaat „wat dingen zal meemaken”. Yovanovitch zei zich onder meer zorgen te maken of ze haar werk bij Buitenlandse Zaken en haar pensioen zou behouden. „Maar ik wist simpelweg niet wat dit zou kunnen betekenen.”

Lees meer over de impeachmentprocedure: Trump is op zoek naar verdedigingslinie

Ook zei Yovanovitch dat de door Trump aangestelde EU-ambassadeur Gordon Sondland haar opriep om op Twitter haar steun te uiten voor de president. “Het was een advies, waarvan ik niet wist hoe ik daar gehoor aan moest geven als ambassadeur”, legde Yovanovitch uit.

Het Huis nam afgelopen donderdag een resolutie aan die de impeachmentprocedure naar Trump formaliseerde. Daardoor kunnen zittingen nu in het openbaar plaatsvinden, en eerdere verhoren zoals die met Yovanovitch openbaar gemaakt worden. Democraten betichten de president van ambtsmisbruik. Trump zou van de Oekraïense president Zelensky onderzoek naar presidentskandidaat Joe Biden hebben geëist in ruil voor militaire steun.

Lees hier de volledige ondervraging van oud-ambassadeur Yovanovitch:

Yovanovitch Transcript by Anonymous RAw3OZ on Scribd