Thuiskok.

Soep

Afgelopen week fietste ik na werk naar huis – al een week of twee is dat in het donker – toen me plots opviel dat er feestverlichting hing op straat. Even voelde het alsof ik, van een zonvakantie in september, rechtstreeks de Kerstdagen was ingestapt. Het was koud, donker en ik wilde wat warms eten. Tijd voor een soep.

Nu ken ik drie soeprecepten uit mijn hoofd, overblijfselen uit een tijd dat ik bij een Amsterdamse kroeg op zondagavond de nieuwe soepen voor aanstaande week alvast maakte. Een klassieke tomatensoep, met basilicum en crème fraîche, een op en top Franse uiensoep, geserveerd met een broodje gegrilde gruyère, en een Aziatische pompoensoep, die door de toevoeging van sambal, koriander, serehstengels en kokosmelk uit je mond knalde.

Met drie van zulke soepen kom je een heel eind, maar zo nu en dan blief je iets anders. In Wereldsoepen van Sophie Dupuis-Gaulier vond ik nog honderd andere recepten. Deze Française heeft al vaker 100-receptenboeken geschreven en dat heeft haar een efficiënte manier van werken opgeleverd: haar recepten bevatten geen greintje vet aan extra’s. Het is telkens titel, aantal personen, voorbereidingstijd, ingrediënten en recepttekst. Volgende.

Daardoor voelt dit boek een beetje aan als lopendebandwerk, ook al omdat het krijtachtige lettertype, het doffe papier van de pagina’s en de rustieke fotodecors associaties oproepen met de jaarlijkse herfst-Allerhande.

Wat mag je dan inhoudelijk verwachten? Ja, overbekende soepen als de gegratineerde uiensoep, gazpacho, bisque d’homard en clam chowder staan erin. Nee, onze snert met rookworst niet, maar daar kent u vast een recept van uw overgrootmoeder voor. Verder leuke soepen van over de hele wereld (Peru, Tibet, Réunion, Oeganda), en op het eind zelfs enige creatieve vondsten, zoals romige komkommersoep met krab of cassavesoep met noten en spekjes.

Veel van deze soepen zijn, althans op de bijbehorende foto, tot de nok toe gevuld met toegevoegde ingrediënten. Zelf houd ik meer van een ‘lege’ soep, met een knapperig stukje brood ernaast, en ik had graag meer van dat soort recepten in dit boek teruggezien. Maar ze ontbreken niet volledig, en smaken verschillen bovendien. Daarom is het juist zo fijn dat dit kookboek voor weinig geld veel keuze biedt.