Regionale journalistiek

Rechter acht vergoedingen voor freelance journalisten te laag

De vergoedingen die freelance journalisten Ruud Rogier en Britt van Uem van de Persgroep (nu DPG Media) hebben ontvangen, waren te laag. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vrijdag bepaald. Hiermee is voor het eerst een hoofdstuk in de Auteurswet getoetst, dat in 2015 werd toegevoegd om freelancers te beschermen tegen machtige werkgevers. Met de wet kon voortaan een rechter bepalen of een vergoeding ‘billijk’ is.

Het tarief van 42 euro per foto dat Rogier kreeg, acht de rechter „niet billijk”, net als het woordtarief van 0,13 euro voor Van Uem. In plaats daarvan moet de uitgever Rogier 65 euro per foto betalen en Van Uem 0,21 euro per woord. Journalistenvereniging NVJ ziet deze bedragen als „een nieuw bodemtarief voor regionale journalistiek”, zegt secretaris Thomas Bruning.

Hij denkt dat de NVJ nu grofweg twee mogelijkheden heeft: „We kunnen een gezamenlijke claim bij de Persgroep neerleggen. Maar constructiever zou zijn dat we met de hele mediasector collectieve afspraken maken over reële bodemtarieven.” Bruning denkt dat nu ook andere journalisten de gang naar de rechter maken. „Ruud Rogier en Britt van Uem zijn twee helden voor die grote groep van regionale makers die ditzelfde lot ondergaan.”

In eerste instantie zou voor de zomer al een uitspraak komen, maar die werd uitgesteld omdat de rechter nog van de partijen een overzicht wilde van wat gebruikelijke tarieven zijn in de markt. Op basis daarvan bepaalt de rechter nu de billijkheid van het tarief. Dagblad De Limburger (Mediahuis) betaalt bijvoorbeeld 75 euro per foto-opdracht (bestaande uit zeker vijf foto’s), ongeacht het aantal foto’s dat daadwerkelijk gepubliceerd wordt. De rechter stelt vraagtekens bij het systeem van DPG Media, waarbij de fotograaf geld per geplaatste foto krijgt, zonder dat die invloed daarop heeft. Bij één foto is de verhouding tussen de beloning en de geleverde inspanning laag, aldus de rechter. Daarnaast weegt de sterke marktpositie van DPG Media mee. (NRC)