Pianist Ralph van Raat wint De Ovatie 2019

Van Raat kreeg de prijs voor zijn programma ter ere van de 80ste verjaardag van componist Louis Andriessen.

Ralph van Raat
Ralph van Raat Foto Harmen de Jong

Pianist en musicoloog Ralph van Raat heeft De Ovatie 2019 gewonnen, de klassieke muziekprijs voor musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd.

Van Raat kreeg de prijs voor zijn programma ter ere van de 80ste verjaardag van componist Louis Andriessen. Uit handen van presentator Paul Witteman ontving Van Raat zondag in het live tv-programma Podium Witteman een sculptuur van Iris Le Rütte.

Volgens het juryrapport gaf Van Raat met „zijn kraakheldere, bevlogen spel” tijdens het Andriessen-overzicht „een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist, en lichtte die betrokken toe”.

Ook genomineerd voor deze prijs waren Amsterdam Sinfonietta en de Italiaanse pianiste Beatrice Rana, en het Nederlands Blazers Ensemble met het programma Bach & Soefi. Naast het beeldje krijgt de winnaar ook een tournee langs diverse concertzalen aangeboden.

De Ovatie bestaat sinds 2003 en is het leven geroepen door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Tot de eerdere winnaars behoren onder anderen Ton Koopman, Jaap van Zweden, Gustav Leonhardt en het Koninklijk Concertgebouworkest. Van Raat kreeg de prijs eerder in 2005.