Kabinet steekt 110 miljoen extra in strijd tegen drugscriminaliteit

Met het extra geld wil het kabinet speciale teams oprichten die drugsnetwerken oprollen. Aanleiding is de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. verdedigde.
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vorige maand op het Binnenhof voorafgaand aan de ministerraad.
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vorige maand op het Binnenhof voorafgaand aan de ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dat maakt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maandag bekend. Aanleiding is de moord op advocaat Derk Wiersum. Volgens Grapperhaus is de georganiseerde misdaad daarmee een nieuwe grens over gegaan.

Lees ook: ‘Strijd tegen drugsmaffia holt politie in regio uit’

Na de moord op Wiersum werd al aangekondigd dat het kabinet een speciale drugseenheid op wilde richten. Bij de politie werd daar verdeeld op gereageerd, omdat de politie momenteel al flink onder druk staat. Met het extra geld wil het kabinet nu speciale teams oprichten die drugsnetwerken oprollen. In deze speciale interventieteams moeten specialisten van de politie, marechaussee en de fiscale opsporingsdienst FIOD worden ingezet. Die teams moeten criminele netwerken ontmantelen, ook buiten Nederland.

Daarnaast moeten advocaten, officieren van justitie, politici en journalisten beter beveiligd worden. Daarnaast wil de overheid campagnes opzetten om drugsgebruik te ontmoedigen. De extra investering komt bovenop eerdere maatregelen van het kabinet, zoals een anti-ondermijningsfonds van 100 miljoen euro. Ook investeert het kabinet 291 miljoen euro in een meerjarenplan om de politie te versterken.

Lees ook: Geen nieuwe drugseenheid, minister

Advocaat Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, werd in september doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam. De moord leidde tot het besef dat de Nederlandse drugscriminaliteit steeds verder verhardt en dat de rechtsstaat steeds sterker onder druk staat. Het vermoeden van justitie is dat Nederlands meestgezochte drugscrimineel Ridouan Taghi achter de moord zit.