Iran verdubbelt aantal verboden uraniumcentrifuges tot zestig

Het Iraanse regime stelt dat het land zestig geavanceerde centrifuges in gebruik heeft waarmee tien keer sneller uranium kan worden verrijkt dan is toegestaan.
Archiefbeeld uit 2018 van centrifuges waarmee uranium wordt verrijkt.
Archiefbeeld uit 2018 van centrifuges waarmee uranium wordt verrijkt. Foto AP

Het regime in Iran stelt dat het land in hoger tempo uranium is gaan verrijken. Ali Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse nucleaire programma, zei maandag dat Teheran het aantal geavanceerde IR-6-centrifuges heeft verdubbeld tot zestig. Daarmee overtreedt het land de afspraken die het in 2015 met een aantal wereldmachten maakte over zijn kernprogramma.

De Iraniërs zeggen zelf dat de IR-6-machines tien keer sneller uranium kunnen verrijken dan die van het type IR-1, de eerste generatie. Onder de afspraken van het nucleaire akkoord mag Iran enkel 5.060 machines van deze eerste generatie in gebruik hebben. Uit een rapportage van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) bleek eind mei al dat Iran 33 over IR-6-centrifuges zou beschikken, hoewel toen onduidelijk was of deze al in gebruik waren genomen.

Daarnaast zei Salehi dat Iran ook werkt aan een prototype van wat hij de IR-9 noemde. Deze geavanceerde centrifuge zou vijftig keer sneller uranium verrijken dan de IR-1.

Maandagavond legde Washington sancties op aan negen Iraniërs met banden hebben met Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land. Het gaat onder meer om een van de zonen van de leider en zijn stafchef. Volgens de lezing van het Witte Huis zijn de sancties opgelegd omdat de Verenigde Staten de negen in verband brengen met „kwaadaardig gedrag van het regime”. Het ministerie van Financiën verwees in de verklaring verder niet naar de uraniumcentrifuges.

Lees ook: De belangrijkste vragen – en antwoorden – over het nucleair akkoord

Zware economische sancties

Met het nucleaire akkoord beloofde Iran zijn nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor het opschorten van economische sancties. De Amerikaanse president Donald Trump zegde het akkoord vorig jaar eenzijdig op omdat Iran zich volgens hem niet aan de gemaakte afspraken zou houden. De VS hebben sindsdien zware economische sancties opgelegd aan Iran.

Sinds dit voorjaar schendt Iran, dat zich aanvankelijk aan de afspraken hield, stapsgewijs nucleaire afspraken als pressiemiddel om de sancties te verminderen. De verdubbeling van het aantal IR-6-centrifuges is de vierde aangekondigde schending sinds de VS zich terugtrokken uit het akkoord.