Getrouwd stel draagt mondkapje door Californische bosbranden

De Amerikaanse fotograaf Karna Roa maakte een bijzondere foto van een stel dat mondkapjes draagt tijdens hun huwelijk, met bosbranden op de achtergrond.

Een stel dat een bruiloft viert met mondkapjes op, terwijl op de achtergrond bosbranden woeden die al zo’n 75.000 hectare bos en meer dan honderd gebouwen hebben vernietigd in Californië. De Amerikaanse fotograaf Karna Roa maakte er een bijzondere foto van, een surrealistisch, bijna apocalyptisch beeld.

‘Is dit voortaan normaal in de wijnstreek van Californië in oktober?’, vraagt de fotograaf zich af. Hoewel niet per se zo bedoeld, is het beeld mogelijk toch een statement.

Katie en Curtis Ferland staan hand in hand tussen de wijngaarden van Chateau St. Jean in Sonoma County. Op de achtergrond is een oranje gloed te zien en een donkere rookwolk. Blijdschap straalt niet van het net gehuwde stel af, want de gezichtsuitdrukkingen van het stel worden verborgen door de mondkapjes.

Het stel uit Chicago had een bruiloft op locatie gepland. Ze waren al een jaar bezig met de planning. Ze hadden zelfs een website aangemaakt. Alles was tot in de puntjes voorbereid, alleen was er geen rekening gehouden met bosbranden in het gebied.

Ondanks de branden ging de bruiloft door. In totaal waren er zo’n tachtig gasten uitgenodigd, vooral van buiten Californië. De Amerikaanse autoriteiten riepen op tot grootschalige evacuaties in het nabijgelegen gebied, waardoor zo’n 185.000 mensen hun huis moesten verlaten. Ook enkele bruiloftsgasten moesten hun Airbnb-appartementen verlaten als gevolg van de branden.

De luchtkwaliteit rond Chateau St. Jean was zo slecht dat een deel van de festiviteiten naar binnen werd verplaatst. Desondanks werd de trouwceremonie buiten gehouden en werden mondkapjes uitgedeeld. Die worden ook door bewoners van het omliggende gebied gedragen, omdat de lucht soms giftig kan zijn. Fotograaf Roa, die regelmatig trouwfoto’s maakt in de wijnstreek, vroeg het echtpaar ook een mondkapje te dragen, en maakte de foto.

Trump dreigt subsidie in te trekken

Het beeld doet hem denken aan het schilderij American Gothic van Grant Wood uit 1930, zegt hij tegen The Guardian. Op sociale media werd de foto door duizenden mensen gedeeld. Volgens de fotograaf was het uiteindelijk een „vrolijke bruiloft”, maar hadden de meeste gasten een mix van gevoelens van „vreugde en verdriet”. Hij hoopt dat de foto „de crisis en vernietiging” in Californië laat zien.

Intussen woeden de branden door en vecht de Amerikaanse president Trump via Twitter een ruzie uit met de Californische gouverneur Gavin Newsom. Trump beschuldigt de Democraat Newsom van „vreselijk slecht bosbeheer” en dreigt de financiële steun aan Californië om de bosbranden tegen te gaan, stop te zetten.

Newsom, die zich zeer kritisch uitlaat over het klimaatbeleid van Trump, reageerde met: „Je gelooft niet in klimaatverandering. Je hoeft niet meer mee te doen met dit gesprek.” Het aantal bosbranden in Californië neemt toe en uit onderzoek blijkt dat de opwarming van de aarde een belangrijke oorzaak is.