Farmaceutische industrie

Verplichte voorraden moeten pillentekort oplossen

Nadat het pillentekort afgelopen jaren is uitgegroeid tot een grootschalig en ernstig probleem, is een eerste stap gezet om tot een oplossing te komen. Groothandels en medicijnfabrikanten zijn bereid extra voorraden aan te leggen mits zij daarbij steun krijgen, onder meer een tegemoetkoming in de financiering. Dat melden zij in een interne memo, die in handen is van KRO Reporter Radio en NRC. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) laat maandag in een Kamerbrief weten het aanhouden van zogenoemde ijzeren voorraden te willen verplichten: voorraden die steeds weer moeten worden aangevuld tot een bepaald minimumniveau. Verder laat Bruins weten dat wat hem betreft „firma’s en groothandels de helft van de kosten opvangen”. De andere helft „leidt tot hogere zorguitgaven”. (NRC)