Eredivisie

Opnieuw puntenverlies PSV, AZ wint wel

Na het puntenverlies van PSV bij Sparta is AZ voorlopig de belangrijkste uitdager van koploper Ajax. AZ, dat vorige week in Eindhoven PSV nog deklasseerde (0-4), was zaterdag met 3-0 te sterk voor FC Twente. De achterstand op Ajax, dat vrijdag al met 4-2 won in Zwolle van PEC, is zes punten.

Pantelis Hatzidiakos, Dani de Wit en Myron Boadu – met zijn zevende competitiedoelpunt – waren trefzeker voor AZ in het duel met Twente. Vanaf de achttiende minuut speelde AZ met een man meer, na een rode kaart voor Twente-doelman Joël Drommel, die Boadu neerhaalde.

AZ profiteerde optimaal van het gelijkspel van PSV bij Sparta (2-2). De ploeg van trainer Mark van Bommel leed voor de derde keer op rij puntenverlies. Na de nederlagen tegen FC Utrecht en AZ dreigde ook de uitwedstrijd tegen Sparta verloren te gaan. Cody Gakpo voorkwam in blessuretijd dat PSV voor het eerst sinds het voorjaar van 2014 drie competitieduels op rij verloor.

Van Bommel kon net als vorige week tegen AZ niet over een aantal belangrijke basisspelers beschikken. Verdediger Nick Viergever zat zijn laatste duel schorsing uit. Ook aanvallers Steven Bergwijn en Donyell Malen ontbraken in de selectie en lijken voorlopig nog niet inzetbaar. Mohamed Ihattaren, die definitief voor Oranje heeft gekozen, was wel weer van de partij.

Zonder Malen en Bergwijn oogde PSV in aanvallend opzicht opnieuw onmachtig. Ragnar Ache opende voor rust de score voor Sparta. In de tweede helft bracht Michal Sadilek PSV langszij. Mohamed Rayhi zette de thuisclub weer op voorsprong, maar Gakpo redde in de slotfase een punt voor PSV. (NRC)