Duitse rechter veroordeelt Nederlandse atlete tot 8,5 jaar celstraf

Madiea G. werd deze zomer in Duitsland aangehouden met vijftig kilo drugs in haar auto. De straf is een jaar hoger dan justitie had geëist.
Madiea G. tijdens de WK indoor begin 2018.
Madiea G. tijdens de WK indoor begin 2018. Foto Snoer Chamid/Hollandse Hoogte

De Nederlandse topatlete Madiea G. is maandag in Duitsland veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf. De 27-jarige G. werd afgelopen zomer in dat land aangehouden met vijftig kilo drugs in haar auto. De rechter acht haar schuldig aan de invoer van drugs en betrokkenheid bij de handel daarin. De straf is een jaar hoger dan de officier van justitie had geëist.

G. werd in juni aangehouden bij Emmerich, niet ver van de Nederlandse grens, bij een routinecontrole gearresteerd. In de kofferbak van haar auto werd 43 kilo xtc, 13 kilo crystal meth en 12.000 euro aan contanten aangetroffen. De drugs hebben in Duitsland een straatwaarde van ongeveer 2 miljoen euro.

De advocaat van G. zei maandag tegen de rechter dat de atlete niet wist dat zij drugs smokkelde en dat ze dacht dat het om doping ging. „Ze stond onder druk om te presteren, haar voorbereiding op deelname aan de WK verliep niet zoals gepland.” De doping zou voor haarzelf en voor anderen bedoeld zijn. Uit angst voor haar familie wilde ze niet zeggen om welke verboden middelen het zou gaan. G. gaat in beroep tegen haar veroordeling.

Dopingautoriteit

Voor de Atletiekunie komt de verklaring over doping als een verrassing, zegt technisch directeur Ad Roskam tegen persbureau ANP. De bond heeft een melding gedaan bij de Dopingautoriteit. „We willen uitgezocht hebben wat er van de verklaring klopt”, aldus Roskam. De Dopingautoriteit kijkt wat ze kan betekenen. „Als een sporter dit verklaart, dan slaan wij aan. Het is echter een strafzaak in Duitsland, wij zijn dus niet direct betrokken”, laat voorzitter Herman Ram aan ANP weten. „Ik hoop via m’n Duitse collega’s meer te weten te komen.”

Madiea G. is meervoudig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter en deed in 2016 mee aan de Olympische Spelen in Brazilië. Ze plaatste zich ook voor de WK atletiek, die vorige maand in Qatar werden gehouden, maar ontbrak daar vanwege haar aanhouding.

Lees ook: In korte tijd twee drugsaffaires in de atletiek: ‘onwerkelijk en bizar’