Brexitblog

Order! Belgische dj scoort internethit met Bercow-nummer

Vooralsnog verlaat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit Brexit-blog af. De meest recente ontwikkelingen rondom de Brexit en de verkiezingen leest u hier.

Order! Belgische dj scoort internethit met Bercow-nummer

John Bercow mag dan geen voorzitter meer zijn van het Britse Lagerhuis, vergeten is hij nog niet. Dankzij de Belgische dj en drummer Michael Shack is Bercows illustere lijfkreet 'Order' namelijk weer veelvuldig te horen. Niet in Westminster, maar op YouTube, waar een door Shack (53) in elkaar gedraaide remix van Bercows kreten de afgelopen twee weken tienduizenden keren is bekeken.

In de videoclip van het nummer - toepasselijke titel: 'ORDER' - staat een Bercow-handpop centraal. Hij brengt op het ritme van de beat enkele van zijn klassiekers ten gehore. En niet alleen 'Order!', dat hij volgens de BBC 14.000 keer heeft geroepen in zijn tien jaar als Lagerhuisvoorzitter. De pop roept ook 'The no's have it', 'This will not happen' en 'The House will behave with decorum'. Andere handpoppen, die veel weg hebben van Britse politici, dansen er intussen op los.

Bercow is geknipt voor zo'n muzikale glansrol, vindt Shack. „Hij is de grootste rock-'n-roll-politicus in het hele Brexit-verhaal”, zegt de dj tegen persbureau Reuters. Shack was op zoek naar een vocale partij voor een nummer dat hij had geproduceerd, toen hij een Lagerhuisdebat zag op tv. Bercow viel hem direct op. „Ze hebben drie premiers gehad, en toch is er maar één echte hoofdrolspeler.”

Of Bercow de videoclip zelf al gezien heeft, is niet duidelijk. Shack denkt dat de Brit er wel om zou kunnen lachen. „Hij heeft humor.”

Bekijk hier de videoclip van 'ORDER' van Michael Shack:

 

Oud-speaker Bercow noemt Brexit „grootste fout” afgelopen decennia

Nog geen week na zijn aftreden als voorzitter van het Lagerhuis heeft John Bercow zich hard uitgelaten over de Britse poging om de Europese Unie te verlaten. Hij noemde de Brexit de „grootste fout in het buitenlands beleid in de naoorlogse geschiedenis", aldus de BBC.

Sinds zijn aftreden mag hij zich openlijk uitlaten over de Brexit. „Ik ben niet langer de voorzitter. Ik hoef dus niet meer onpartijdig te zijn", zei hij tegen journalisten. „Als je het mij eerlijk vraagt, is de Brexit goed voor onze wereldwijde reputatie, dan is het eerlijke antwoord: nee, dat denk ik niet.”

Bercow was sinds 2009 voorzitter van het Lagerhuis, het belangrijkste onderdeel van het Britse parlement. Hij werd maandag opgevolgd door Labour-parlementariër Lindsay Hoyle. Hij legde ook zijn functie als parlementariër neer.

Twitter avatar HoogerJ John Hoogerwaard De Brexiteers in het Lagerhuis hadden al zo'n vermoeden. Nu hij speaker af is, mag hij het eindelijk ook hardop zeggen 👇 https://t.co/iy6s1a8q88

"I'm no longer the Speaker. I don't have to remain impartial now... Brexit is the biggest foreign policy mistake in the post-war period"

Former Commons Speaker John Bercow speaks his mind on Brexit https://t.co/KfNojucQxK pic.twitter.com/VNPTBJ0N7i

— BBC Politics (@BBCPolitics) November 6, 2019

Labour-parlementariër Lindsay Hoyle nieuwe speaker van Britse Lagerhuis

De Labour-parlementariër Lindsay Hoyle volgt John Bercow op als voorzitter van het Britse Lagerhuis. Daarover heeft het parlement maandag gestemd. Hoyle bleef over na een afvalrace waaraan zeven parlementariërs deelnamen. Hoyle is sinds 1997 Lagerhuislid en was een aantal jaar de plaatsvervanger van vertrekkend 'speaker' John Bercow.

De speaker heeft de taak om ondanks zijn of haar politieke achtergrond, onafhankelijk procedures te leiden in het Lagerhuis. „Ik zal neutraal en transparant zijn”, beloofde Hoyle na zijn aanstelling, om vervolgens premier Johnson als eerste het woord te geven. Volgens Britse media heeft Hoyle zover bekend nooit zijn visie op Brexit bekendgemaakt.

Bercow maakte begin september zijn aftreden bekend. Op 31 oktober legde hij zijn functie formeel neer, ook stopte hij als parlementariër. Bercow zat sinds 1997 in het Lagerhuis namens de Conservatieven, in 2009 trad hij aan als voorzitter. Mede door zijn veelgebruikte uitspraak 'Order!' kwam hij bekend te staan als kleurrijk parlementariër.

Lindsay Hoyle tijdens de verkiezing van de nieuwe speaker in het Britse Lagerhuis. Foto Jessica Taylor/AP

Binnen de Tories kwam Bercow in september echter onder vuur te liggen. Bercow, die als speaker de Lagerhuis-agenda deels mocht bepalen, zou deze te veel naar zijn eigen hand hebben gezet, zo klonk de kritiek. Voormalig fractieleider van de Tories Andrea Leadsom dreigde dat de partij Bercow buiten spel zou zetten. Kort daarna maakte Bercow bekend zijn functie neer te leggen.

De voorzitter van het Lagerhuis houdt onder meer orde tijdens debatten en bepaalt welke amendementen ter tafel komen. De speaker is nooit gebonden aan een partij.

Lees hier NRC's portret van John Bercow: ‘A little shit’ verdedigt de belangen van het Lagerhuis

Welkom in een nieuw Brexitblog. Vorige week werd bekend dat de Britten op 12 december naar de stembussen gaan, twee jaar eerder dan gepland. De regering van Boris Johnson dwong in het Lagerhuis een stembusgang af en kreeg hiervoor steun van oppositiepartij Labour. Ook nam de 'speaker' van het Lagerhuis John Bercow afscheid, maandag wordt zijn opvolger gekozen.

Voorgaande ontwikkelingen rondom de Brexit leest u hier terug.