Aznavour als de dronken piraat in Asterix

Stripverhaal

De nieuwe Asterix staat vol muzikale verwijzingen, ziet .
Voor de liefhebbers: een als Charles Aznavour herkenbare piraat, een hint naar Imagine en Ludwikamadeus.
Voor de liefhebbers: een als Charles Aznavour herkenbare piraat, een hint naar Imagine en Ludwikamadeus.

Bijzaken doen ertoe in Asterix. Het wemelt in de strips over de Gallische krijger uit 50 voor Christus altijd van verwijzingen naar de populaire cultuur. Zo zijn in Asterix bij de Britten de Beatles te zien – als populaire ‘bardengroep’. In het nieuwste album over de kleine Gallische stripheld, De dochter van de veldheer is dat niet anders. Het is het vierde album van scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Zij hebben het werk overgenomen van tekenaar Albert Uderzo (92) en de in 1977 overleden René Goscinny, die 60 jaar geleden met de Asterix-strip begonnen. Dit nieuwste, 38ste album is kritisch ontvangen, maar er valt veel aan de terloopse toespelingen te genieten. Opvallend veel muzikale grappen staan er in.

Zo is tussen de piraten, vaste prik in Asterix-albums, de Armeens-Franse zanger Charles Aznavour te herkennen, die La bohème en Emmenez-moi zingt en zegt „Dat zou formi *hik* formidable zijn” – verwijzingen naar enkele van zijn grote hits. De zanger, overleden in 2018, kon deze hommage in het stripalbum niet meer meemaken. De andere piraten zingen overigens, dronken van gestolen wijn, het beroemde drinklied uit Verdi’s opera La Traviata – tot de kaperkapitein roept „Koppen dicht! We zijn geen operettekapers!”.

Verdi’s opera een operette noemen is niet de enige grap ten koste van klassieke muziek. De Gotische adoptiezoon van een Romeinse veldheer heet Ludwikamadeus. Hij slaat voortdurend op een trom – ‘Bom bom bom bom’ – alsof hij het begin van Beethovens Vijfde zoekt. De slaven aan de riemen vinden die ‘barbaarse ritmes’ lastig om op te roeien.

Ook de geest van John Lennon zweeft over de wateren: kapitein Pacifix, een flowerpower-achtige jongeling zegt: „Jullie mogen me een dromer vinden, maar ik geloof net als jullie dat er ooit weer vrede zal komen.” Een duidelijke verwijzing naar Lennons Imagine.

Zo zijn er meer knipoog-verwijzingen. Naar voetbaltrainerstaal bijvoorbeeld, als de Romeinse veldheer klaagt dat zijn troepen door Asterix en Obelix verslagen worden: „Onze mannen zitten niet echt in de flow. Ze zijn niet echt gefocust”.

Hoofdpersoon van het verhaal, de opstandige puberdochter Adrenaline (met lange vlecht) die zich verzet tegen vechtende en milieuvernietigende volwassenen, zou volgens sommigen verwijzen naar de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Maar dat is toeval, aldus de makers, in verschillende interviews. Maar dat de schurk in het verhaal enigszins lijkt, althans zijn neus, op filmster Gerard Depardieu, is géén toeval, zeggen ze.

Asterix 38. De dochter van de veldheer. 6,95 euro.