Voorzitter onderwijsbond AOb stapt op, lerarenstaking gaat door

Eerder werd de actie afgeblazen. Dat had niet moeten gebeuren, oordeelt de grootste onderwijsvakbond nu.
Foto Koen van Weel/ANP

De voorzitter van de grootste vakbond voor onderwijspersoneel AOb, Liesbeth Verheggen, is zondag opgestapt. De bond roept leraren en leerkrachten in het primair- en voortgezet onderwijs op aanstaande woensdag toch te gaan staken. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) zegt desondanks vast te houden aan de gemaakte afspraken, waaronder de toegezegde 460 miljoen euro voor het onderwijs.

Er was onduidelijkheid ontstaan over de actie, die vrijdag werd afgeblazen nadat het kabinet de eenmalige investering in het onderwijs had toegezegd. Er zou door het convenant geen juridische grond meer zijn voor de actie, zei AOb. Hier waren veel werknemers in het onderwijs het niet mee eens. Zij willen dat er structureel meer geld komt en zagen het akkoord als een kortetermijnmaatregel die voorbijgaat aan de jarenlang opgestapelde problemen die zij dagelijks in de klas zien.

AOb onderschrijft deze onvrede van hun leden nu ook. „We bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring”, schrijft het bestuur. „De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel”, zegt de opgestapte voorzitter. „Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden.”

Verwarring

Ook CNV Onderwijs liet zondagmiddag alsnog weten woensdag te zullen staken, de vakbond noemt het „een inschattingsfout” dat de staking eerder werd afgeblazen. Twee kleinere werknemersorganisaties, PO in Actie en Leraren in Actie, kondigden zaterdag al aan de staking door te gaan zetten. Maar de ogen bleven gericht op AOb. Wat niet hielp was dat op zaterdag het Onderwijsblad bij leden van de AOb op de deurmat viel. Dat was al onderweg toen de deal gesloten werd. Op de voorpagina stond een oproep waar de AOb niet meer achter stond: Doe mee 6 november.

Dit was de cover van het ledenblad:

Twitter avatar EMunniksma Eelke Munniksma @AObtweets Mag ik @AObtweets en @onderwijsblad bij deze ook nomineren voor de meest misplaatste, slechts getimede en minst geloofwaardige cover van het jaar? #toprioriteit https://t.co/aUkXhIyOLn