Voetballer Mohammed Ihattaren (17) kiest voor Nederlands elftal

De zeventienjarige Utrechter kon kiezen tussen Nederland en Marokko, het land van zijn ouders. Bondscoach Ronald Koeman is blij met de beslissing van Ihattaren.
Mohamed Ihattaren vorige maand in actie in het Europa League-duel tegen het Oostenrijkse LASK Linz.
Mohamed Ihattaren vorige maand in actie in het Europa League-duel tegen het Oostenrijkse LASK Linz. Foto ANP

Voetballer Mohammed Ihattaren heeft gekozen voor een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. De zeventienjarige Utrechter kon kiezen tussen uitkomen voor Nederland of Marokko, het land van zijn ouders. Voetbalbond KNVB maakte het besluit van Ihattaren zondagochtend bekend.

„Ik heb er lang over nagedacht en heb ook veel met mijn familie overlegd”, zegt Ihattaren, die voor PSV uitkomt als aanvallende middenvelder, in het persbericht. „Ze (de KNVB, red.) hebben veel voor me gedaan in de jeugdelftallen, ik heb daar alles doorlopen en dat maakt het ook moeilijk om weg te gaan. Sinds Onder 14 speel ik al in het oranje en ik heb met Onder 17 nog het EK gewonnen. Het is mooi dat ik dat voort kan zetten.”

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje Mohamed Ihattaren kiest voor het Nederlands elftal: https://t.co/QYrBHVO4iD.

De afgelopen maanden was er discussie over welk land Ihattaren zou ‘moeten’ kiezen. Die laaide in augustus op toen Marokko en Jong Oranje hem in de voorselectie opnamen. De keuze tussen Nederland en Marokko is vaker een dilemma voor Nederlandse voetballers met een Marokkaanse achtergrond. Het Noord-Afrikaanse land probeert Nederlandse spelers met een Marokkaanse achtergrond vaak al op jonge leeftijd actief te bewegen voor Marokko te kiezen, door bijvoorbeeld hun families te betrekken bij gesprekken over een interlandcarrière. Eerder besloten Hakim Ziyech (Ajax) en Oussama Idrissi (AZ) voor Marokko te gaan voetballen.

Bondscoach Ronald Koeman is verheugd over de beslissing van Ihattaren: „Mo is een hele jonge speler die een geweldige ontwikkeling doormaakt en inmiddels vast in PSV 1 speelt. Dit soort talenten wil je behouden voor het Nederlandse voetbal en gelukkig heeft hij de keuze voor Oranje gemaakt.”

Lees ook dit achtergrondstuk: ‘Drink vaker koffie met Marokkaanse voetballers, Ronald Koeman’