Lewis Hamilton verzekert zich van zesde wereldtitel in VS

Het was Hamiltons teamgenoot Bottas die in de Grote Prijs van de Verenigde Staten in Austin als eerste finishte. Verstappen werd derde.
Lewis Hamilton werd zondag voor de derde keer op rij wereldkampioen.
Lewis Hamilton werd zondag voor de derde keer op rij wereldkampioen. Foto Darron Cummings/AP Photo

Lewis Hamilton heeft zich zondagavond voor de zesde keer verzekerd van de wereldtitel in de Formule 1. De 34-jarige Brit eindigde zondag in de Grote Prijs van de Verenigde Staten als tweede. Een plaats bij de eerste acht volstond voor Hamilton om het kampioenschap in Austin al veilig te stellen.

De coureur van Mercedes behaalde eerder in 2008, 2014, 2015, 2017 en 2018 de wereldtitel. Recordhouder is de Duitse racelegende Michael Schumacher met zeven wereldtitels.

De zege in de Verenigde Staten ging naar Valtteri Bottas, de Finse ploeggenoot van Hamilton. Bottas was ook gestart vanaf poleposition. Hamilton reed tot vier ronden voor het einde op kop, maar moest Bottas (die een pitstop meer had gemaakt) voorbij laten gaan.

Max Verstappen eindigde in zijn Red Bull als derde, eveneens de positie waar vandaan hij de race begon. Verstappen deed in de laatste ronden nog een poging om Hamilton, die was gestart vanaf de vijfde plek, te passeren. Daarin slaagde hij niet.

Voor Sebastian Vettel werd het een dag om snel te vergeten. De Duitse coureur viel al snel terug van de tweede naar de zevende positie en moest na negen ronden de strijd staken. De achterwielophanging van zijn Ferrari begaf het. Vettel verspeelde daardoor in de WK-stand de vierde plaats aan Verstappen, die nu vijf punten meer heeft.

Verstappen reed zondag zijn honderdste race in de Formule 1. Het was voor de 22-jarige Limburger de 29ste keer dat hij op het erepodium eindigde.
Voor Bottas was het zijn zevende overwinning in de belangrijkste raceklasse en de vierde van dit jaar. Eerder zegevierde de Fin in Australië, Azerbeidzjan en Japan.

De Formule 1 telt dit jaar nog twee wedstrijden, in Brazilië en Abu Dhabi. (ANP/NRC)

Twitter avatar F1 Formula 1 .@ValtteriBottas wins in Austin! 🤠 The Finn beats his team mate, Lewis Hamilton with Max Verstappen taking third 👏 #USGP 🇺🇸 #F1 https://t.co/dBIBYdl93y