Feyenoord wint eerste wedstrijd met trainer Advocaat, FC Emmen te sterk voor Vitesse

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd onder trainer Dick Advocaat in winst omgezet. Vitesse verloor met 1-2 uit bij FC Emmen.
Steven Berghuis van Feyenoord tijdens de wedstrijd zondag tegen VVV Venlo.
Steven Berghuis van Feyenoord tijdens de wedstrijd zondag tegen VVV Venlo. Foto Tom Bode/ANP

Feyenoord heeft zondag de eerste wedstrijd onder trainer Dick Advocaat gewonnen. De Rotterdammers versloegen VVV in Venlo met 3-0. Eerder op de dag heeft Vitesse verzuimd de derde plaats in de eredivisie over te nemen van PSV. De ploeg verloor met 2-1 van FC Emmen.

In Venlo scoorden Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis in de eerste 33 minuten. In de blessuretijd benutte Berghuis ook nog een strafschop. Advocaat werd woensdag aangesteld als opvolger van Jaap Stam, die een dag na de kansloze nederlaag bij Ajax (4-0) opstapte. Advocaat wees Berghuis aan als nieuwe aanvoerder, en zette de uit beeld geraakte verdediger Jan-Arie van der Heijden weer in de basis.

VVV, dat met negen punten op de voorlaatste plek staat, moest de laatste 20 minuten met tien man uitspelen na twee gele kaarten voor verdediger Chris Kum. Feyenoord klom dankzij de vierde zege van het seizoen naar de tiende plaats in de eredivisie.

FC Emmen

Emmen, dat dinsdag door NAC Breda werd uitgeschakeld in het bekertoernooi, startte zondag voortvarend. Na 22 minuten leidde de ploeg al met 2-0. De eerste treffer mocht Vitesse-doelman Remko Pasveer zich aanrekenen. Hij liep onder een voorzet van Glenn Bijl door, waarna Michael de Leeuw van dichtbij de bal in het doel kon tikken. Ook bij het tweede doelpunt was De Leeuw betrokken. Zijn kopbal werd door Pasveer tegen de lat getikt. De Deen Nikolai Laursen kopte in de rebound raak.

Vitesse kwam er niet aan te pas, maar slaagde er na ruim een half uur wel in de marge te verkleinen. Bryan Linssen zag zijn kopbal nog worden gestopt door doelman Dennis Telgenkamp, maar de Malinees Nouha Dicko kreeg de bal voor de voeten en schoot wel raak. De beste kansen waren ook na rust voor Emmen, waar Anco Jansen in de slotfase zijn eerste speelminuten van het seizoen maakte na een knieblessure. Emmen bleek daarmee op eigen veld opnieuw een moeilijke tegenstander. Uit de laatste vier thuisduels haalde de ploeg van trainer Dick Lukkien liefst tien punten.(ANP)