Zeker dertien doden bij aanslag in Syrisch grensplaatsje

Het Syrisch-Koerdische plaatsje Tel Abyad is momenteel in handen van Turkije. Zaterdag kwamen zeker dertien mensen om het leven, vermoedelijk door een autobom.
In het centrum van Tel Abyad ging zaterdag een bom af.
In het centrum van Tel Abyad ging zaterdag een bom af. Foto Bakr Alkasem/AFP

Bij een autobomaanslag op een markt in het Syrische plaatsje Tel Abyad aan de grens met Turkije zijn zaterdag zeker dertien mensen om het leven gekomen. Ook zijn enkele tientallen mensen gewond geraakt, melden Turkse staatsmedia en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De Turkse regering zegt dat de Syrische Koerdische militiegroep YPG en de Turks-Koerdische PKK achter deze „onmenselijke aanval” zouden zitten. Zowel burgers als pro-Turkse militanten zouden zijn omgekomen bij de aanslag. Een voertuig gevuld met explosieven zou op de markt in het centrum van Tel Abyad tot ontploffing zijn gebracht.

Woordvoerder Mustafa Bali van de Syrische Democratische Strijdkrachten (een coalitie die wordt gedomineerd door de YPG) zegt dat Turkije en militiegroepen die meevechten met het Turkse leger verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Samen „creëren ze chaos in Til Abyad door explosieven in te zetten op burgers”, schrijft Bali een tweet. Dit zou volgens de woordvoerder als doel hebben om bewoners uit de regio te jagen.

Lees ook over de reactie van Syrische Koerden op de Turkse militaire actie: ‘We staan er weer alleen voor’

Bufferzone

Tel Abyad is een van de plaatsen die het Turkse leger tijdens een offensief de afgelopen weken heeft ingenomen na zware gevechten. Dit gebeurde na een beslissing van president Trump om Amerikaanse militairen weg te halen uit te regio. Turkije heeft een bufferzone veilig gesteld, die volgens Ankara nodig zou zijn ter bescherming tegen de Koerdische militie YPG. Inmiddels voeren Turkije en Rusland gezamenlijk patrouilles uit in de regio.

De YPG vocht samen met het Westen tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar wordt vanwege banden met de PKK door Turkije gezien als een terreurorganisatie. De PKK staat wel op de Europese terreurlijst.

Zaterdag gingen Koerden in verschillende Europese steden opnieuw de straat op om te demonstreren tegen de Turkse inval. Op het Place de la République in Parijs zou het volgens een Koerdische organisatie gaan om zo’n vijfduizend demonstranten.

In Rotterdam kwamen zo’n vijfhonderd Koerdische actievoerders bij elkaar. Er werden acht arrestaties verricht, onder meer voor het aansteken van illegaal vuurwerk. Tijdens een vergelijkbare actie half oktober raakten Erdogan-aanhangers slaags met Koerdische demonstranten.