Turkije dreigt IS’ers terug te sturen naar land van herkomst

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken hekelt Europese passiviteit wat betreft het terughalen van Syriëgangers. Turkije dreigt nu IS-strijders terug te sturen.
Het Al-Hol kamp in het noorden van Syrië.
Het Al-Hol kamp in het noorden van Syrië. Foto Maya Alleruzzo/AP

Turkije wil IS-strijders terug gaan sturen naar hun land van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zaterdag gezegd tegen persbureau Reuters.

De Turkse minister verweet Europese landen passiviteit wat betreft het terughalen van Syriëgangers. „Dat is voor ons onacceptabel. Het is ook onverantwoordelijk”, aldus Soylu. Bij invallen in het noorden van Syrië heeft Turkije de afgelopen weken meerdere buitenlandse IS-strijders opgepakt.

Lees ook: Uitreizigers stellen kabinet voor dilemma

In Nederland is veel discussie over de terugkeer van Syriëgangers. Volgens eerdere berichtgeving, op basis van cijfers van inlichtingendienst AIVD, verblijven 55 Nederlandse volwassenen en 90 kinderen in Syrische detentiekampen. Het kabinet wil hen niet terughalen, maar hun Nederlandse nationaliteit afnemen en ze in Irak laten berechten.

Vrijdag eisten vijf advocaten dat de staat 78 IS-vrouwen en IS-kinderen binnen twee weken repatrieert. Volgens de landsadvocaat bestaat een dergelijke juridische verplichting echter niet: zij moeten zelf proberen terug te keren via Turkije.