Naam Thomas Cook in Chinese handen

Reisbureau Het Chinese Fosun koopt het merk van het failliete Thomas Cook. De naam van het oudste reisbureau ter wereld overleeft.

De merknaam Thomas Cook blijft voortbestaan. De Chinese Fosun Tourism Group heeft de merkrechten, domeinnamen en licenties gekocht uit de boedel van het failliete reisconcern. De Chinezen betalen daar omgerekend bijna 13 miljoen euro voor.

Wat Fosun precies gaat doen met de aankoop moet nog blijken. De Chinezen zijn in ieder geval niet van plan om ook nog activiteiten of bedrijven die verband houden met Thomas Cook over te nemen.

Thomas Cook, een van de grootste reisconcerns ter wereld, ging in september failliet. Het vakantie-imperium kampte al langer met financiële problemen, onder meer door de concurrentie met onlineplatforms voor het boeken van vakanties en vluchten.

Een reddingsplan kwam niet van de grond. Enkele honderdduizenden vakantiegangers werden getroffen door het faillissement van de oudste reisorganisatie ter wereld, opgericht in 1841. Bij Thomas Cook geboekte vakanties werden geannuleerd en vliegtuigen uit de eigen vloot stegen niet meer op.

Eind augustus leek een voorlopige oplossing voor de financiële problemen nog mogelijk. Hetzelfde Fosun zou de helft bijdragen aan een pakket noodsteun van 900 miljoen pond (ruim 1 miljard euro). De andere helft zou betaald worden door de schuldeisers.

In verschillende landen zijn al nieuwe eigenaren gevonden voor onderdelen van Thomas Cook. Ook in Nederland werd de reisorganisatie bankroet verklaard. Hier is de curator nog bezig met het zoeken naar een mogelijke doorstart. Bij Thomas Cook Nederland werkten circa tweehonderd mensen.