Democraat O’Rourke stopt met verkiezingscampagne

O’Rourke voerde vorig jaar tijdens de midterms een indrukwekkende campagne in Texas. Nu trekt hij zich terug als kandidaat voor de presidentsverkiezingen.
Beto O'Rourke in 2018.
Beto O'Rourke in 2018. Foto Larry W. Smith/EPA

De Texaan Beto O’Rourke heeft zich vrijdagavond teruggetrokken uit de race om presidentskandidaat te worden voor de Democratische partij. Dat heeft hij in een verklaring bekendgemaakt. De 46-jarige O’Rourke werd binnen de partij gezien als een veelbelovend talent en maakte indruk tijdens de Senaatsrace in Texas.

Twitter avatar BetoORourke Beto O’Rourke Our campaign has always been about seeing clearly, speaking honestly, and acting decisively. In that spirit: I am announcing that my service to the country will not be as a candidate or as the nominee. https://t.co/8jrBPGuX4t

Vorig jaar voerde O’Rourke een indrukwekkende campagne tijdens de midterms waarin hij het opnam tegen de zittende Republikeinse senator Ted Cruz. Hij wist voor het eerst in decennia als Democraat het verschil met de Republikeinse kandidaat onder de 2,5 procentpunt te houden. Dat succes kon hij tijdens de presidentscampagne niet herhalen.

Lees ook dit portret van O’Rourke: Een gevecht met de cowboycultuur

De afgelopen maanden nam zijn populariteit af en wist hij steeds minder geld binnen te halen voor zijn campagne. O’Rourke schrijft vrijdag dat hoewel het „moeilijk te accepteren” is, het hem „duidelijk is geworden dat deze campagne niet de middelen heeft om met succes verder te gaan”.

O’Rourke begon zijn politieke carriere in de gemeenteraad van de grensplaats El Paso, waar hij opgroeide. Tussen 2012 en 2019 zat hij in het Huis van Afgevaardigden. Hij staat bekend als liberaal en idealistisch en zette zich in voor onder meer de legalisering van cannabis, abortus en immigratie.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde via Twitter op de bekendmaking van O’Rourke. Hij schreef: „Oh nee, Beto is net uit de race gestapt voor het presidentschap, ondanks dat hij zei dat hij hiervoor ‘geboren was’. Ik dacht het niet!” Bij de Democraten lijken voorlopig drie kandidaten de meeste kans te maken: voormalig vice-president Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders.