7

initiatieven om tekort aan zorg te omzeilen

EEN STUDENTEN-OUDEREN-FLAT

In de Saffier, een voormalig verzorgingshuis in Utrecht, wonen 160 jongeren én 160 ouderen. Het zijn woningen en kamers die vallen in de ‘sociale huur’-sector. Twee vleugels (jong en oud apart) worden verbonden door een hal met een kapper, restaurant, ateliers en een receptie die tot 18.00 uur open is. Aan de receptie kunnen ouderen vragen of een jongere de hond voor ze wil uitlaten, een boodschap wil doen of de vuilnis buiten wil zetten. Eén keer per maand organiseren twee ouderen en enkele jongeren een bingo-avond die goed bezocht wordt door jong en oud.

BETAALDE MANTELZORGER

Saar aan Huis bestaat zes jaar en heeft al dertig vestigingen. De Saars bieden betaalde mantelzorg, ofwel „alles wat een zoon of dochter ook kan”, legt Willemien Siemens uit. De cliënt moet minimaal twee aangesloten uren afnemen „anders bouw je geen relatie op” en minimaal twee keer per maand. Een uur kost 23 euro en kan uit een persoonsgebonden budget worden betaald, maar de meeste mensen (of hun kinderen) betalen het zelf. „Het zijn veelal ouderen met beginnende dementie voor wie wij boodschappen doen, spelletjes, praten.”

ALTIJD TWEE BEDDEN VRIJ

De afdeling ouderenzorg van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft sinds vorig jaar een afspraak met vijf grote verpleeghuizen in de omgeving. Als een oudere patiënt thuis valt, naar de spoedeisende hulp wordt gebracht en tijdelijk zorg nodig heeft om te revalideren, kan hij of zij áltijd binnen twee dagen terecht bij een van die vijf verpleeghuizen. Het gaat om kort verblijf, van enkele maanden. Het ziekenhuis houdt, op zijn beurt, twee bedden vrij voor zulke patiënten, die níet meer in het (dure) ziekenhuis horen maar ook niet naar huis kunnen en ook niet meteen naar één van de vijf verpleeghuizen.

BUITENLANDSE VERPLEEGKUNDIGEN

Bureautjes als European Multi Talent Group in Naarden halen buitenlandse verpleegkundigen naar Nederland. Dat is een groeimarkt. In 2018 haalde EMTG honderd verpleegkundigen uit Spanje en Portugal, dit jaar al tweehonderd en waarschijnlijk worden dat er driehonderd. „Ze komen nu ook uit Roemenië, Griekenland, Denemarken, Groot-Brittannië, Polen, Kroatië en zelfs Brazilië”, zegt de woordvoerder. Sinds EMTG begon in 2013 zijn er maar vijf verpleegkundigen teruggegaan naar hun land van herkomst.

FLEXIBELE OUDERENWONING

Woningbouwcorporatie Habion bouwt samen met ouderen en zorgorganisaties flexibele tweekamerwoningen. De woning kan gebruikt worden als verzorgingswoning, verpleegwoning of hospicewoning. De oudere kan hem zélf huren en daarnaast zorg krijgen of er, eenmaal heel oud, ‘intramuraal’ blijven. Directeur Peter Boerenfijn: „Dan huurt de zorgverlener van ons.”

OMKIJKEN NAAR DE BUURVROUW

In Ermelo wordt een wijk gebouwd die Oranjepark heet. Bedoeling is dat alle bewoners er „naar elkaar omkijken”. Kopers, huurders, ouderen, jongeren, ziek en gezond. In het verpleeg-huisdeel komt ook een ‘buurtkamer’, waar iedereen uit de buurt in mag.

VALPREVENTIE

Het Rode Kruis informeert ouderen over de voorzorgsmaatregelen voor de meest voorkomende val-ongevallen met de workshop Goed Voorbereid en een checklist. „Ouderen denken vaak dat de kans klein is en dat zij een ongeluk in hun huis krijgen, maar een kleine aanpassing kan een gevaarlijke situatie voorkomen”, aldus Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid.