54 Malinese militairen omgekomen bij aanval jihadisten

De aanval werd uitgevoerd door jihadisten gelieerd aan IS en vond plaats op een militaire basis in het noorden van het Afrikaanse land.
Soldaten patrouilleren voor een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako na een aanval door jihadisten in 2015.
Soldaten patrouilleren voor een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako na een aanval door jihadisten in 2015. Foto AP / Jerome Delay

Bij een aanval op een militaire basis in het noorden van Mali zijn 54 militairen om het leven gekomen. Dat melden de Malinese autoriteiten op Twitter. De aanval zou zijn uitgevoerd door jihadisten gelieerd aan IS. Er zou bij de aanval ook een burgerslachtoffer zijn gevallen.

Er woedt al jaren een heftige strijd in het noorden van Mali tussen regeringstroepen en jihadistische groeperingen. Er zijn internationale troepen van de VN gestationeerd om het Malinese leger te helpen de vrede te bewaren, maar toch vinden er regelmatig dodelijke aanvallen plaats. Zo kwamen er in begin oktober nog 25 Malinese soldaten om bij twee aanvallen op legerkampen.

Van 2014 tot mei 2019 deden ook Nederlandse militairen mee aan de VN-missie in het Afrikaanse land. Die missie werd vooral bekend door het mortierongeluk in 2016, waarbij twee Nederlandse soldaten om leven kwamen.