Vietnam arresteert twee verdachten rond 39 doden migranten

Het zijn de eerste arrestaties in Vietnam. De Britse politie heeft bekendgemaakt dat alle slachtoffers de Vietnamese nationaliteit hadden.
Een foto van de twintigjarige Nguyen Dinh Luong. Familieleden vrezen dat hij een van de 39 doden is die in de vrachtwagen gevonden zijn in het Britse Grays.
Een foto van de twintigjarige Nguyen Dinh Luong. Familieleden vrezen dat hij een van de 39 doden is die in de vrachtwagen gevonden zijn in het Britse Grays. Foto Nhac Nguyen/AFP

De Vietnamese autoriteiten hebben vrijdag twee mensen gearresteerd in verband met de 39 doden die vorige maand in een vrachtwagen werden gevonden in de Britse plaats Grays. Dat meldt persbureau Reuters. Een aantal anderen is opgeroepen om te worden ondervraagd over de zaak, hoeveel is niet bekend. Later op vrijdag maakte de politie bekend dat alle slachtoffers uit Vietnam kwamen.

De container, die op een vrachtwagen nabij een industrietrein werd aangetroffen, bevatte de lichamen van 31 mannen en 8 vrouwen. In eerste instantie werd gedacht dat de slachtoffers Chinezen waren. Al snel werd echter duidelijk dat veel van hen waarschijnlijk de Vietnamese nationaliteit hadden.

Lees ook: Naast ontzetting is er bij autoriteiten en mensenhandelexperts ook verbazing: Chinezen in vrachtwagens, dat is toch geweest?

22-jarige man

Persbureau AP meldde vrijdag dat in Ierland ook een 22-jarige man is opgepakt in de zaak. Hij verscheen vrijdag in de rechtbank. In totaal zijn in het Verenigd Koninkrijk nu vijf verdachten opgepakt in verband met de vrachtwagen in Grays. Drie daarvan, twee mannen en een vrouw, zijn op borgtocht vrijgelaten. Zij worden verdacht van mensensmokkel en doodslag.

Een Noord-Ierse man (25) die verdacht wordt van het besturen van de vrachtwagen naar Grays zit nog vast. Hij wordt onder meer verdacht van mensensmokkel, doodslag en witwassen.

De Britse politie maakte vrijdag bekend op zoek te zijn naar twee broers in verband met het onderzoek naar de dode immigranten in de vrachtwagen. Ze zouden een belangrijke rol hebben gespeeld.