Treinongeluk

Zeker 74 doden na brand in een trein in Pakistan

Bij een brand in een trein in het oosten van Pakistan zijn donderdag zeker 74 mensen om het leven gekomen. Dat aantal kan nog oplopen omdat elf van de 43 gewonden nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

De brand ontstond toen twee gasstellen ontploften die door passagiers werden gebruikt om hun ontbijt op te bereiden. Volgens overlevenden reed de trein nog zo’n 20 minuten door nadat de brand was begonnen. Ze zouden aan de noodrem hebben getrokken, zonder dat er iets gebeurde. Dat kan verklaren waarom veel van de slachtoffers zijn omgekomen toen ze in paniek uit de rijdende trein zijn gesprongen.

De conducteur ontkent dat er iets met de remmen mis zou zijn geweest. Volgens hem kwam de trein binnen drie minuten nadat de eerste tekenen van brand werden gesignaleerd tot stilstand.

Bij het onderzoek naar de precieze oorzaak van de brand zal ook worden gekeken naar het remsysteem.

Drie treinstellen brandden volledig uit. Op videobeelden gemaakt door omstanders is te zien hoe het vuur razendsnel om zich heen greep. Het kon zich zo snel verspreiden doordat passagiers kookolie aan boord hadden meegenomen, zei minister van Spoorwegen Sheikh Rashid Ahmed tegen de BBC. In Pakistan is het verboden een kookstel mee te nemen aan boord van een trein, maar vooral arme Pakistanen negeren dat verbod.

De trein was onderweg van de zuidelijke havenstad Karachi naar de noordelijke stad Rawalpindi. Veel passagiers behoorden tot de Tableeqi-e-Jamaat, islamitische geestelijken die onderweg waren naar een conferentie. Zij zouden de kookstellen hebben gebruikt. Het ongeluk gebeurde bij de stad Liaquatpur, niet ver van de grens met India. De premier van Pakistan Imran Khan liet op Twitter weten „diepbedroefd” te zijn door deze „vreselijke tragedie”. (AP)