Tot 20 jaar cel geëist voor moordpoging spyshop-medewerker

Verdachte Marcel S. probeerde met een kalasjnikov op de winkelmedewerker te schieten. Het motief voor de moordpoging blijft onduidelijk
Archiefbeeld uit augustus 2018. De politie doet onderzoek bij de spyshop Spy City in Amsterdam.
Archiefbeeld uit augustus 2018. De politie doet onderzoek bij de spyshop Spy City in Amsterdam. Foto Haico Kats/ANP

Voor de moordpoging op een medewerker van een Amsterdamse spyshop vorig jaar, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag celstraffen tot 20 jaar geëist. Het motief voor de moordpoging is onduidelijk omdat de twee verdachten zich op hun zwijgrecht beroepen.

Lees ook over Spyshops in Amsterdam: Slecht geweten? ‘Ik ben geen moraalridder, ik ben handelaar’

De 55-jarige Marcel S. zou op 28 augustus 2018 hebben geprobeerd met een kalasjnikov op de medewerker van de spionagewinkel Spy City, waar gadgets worden verkocht, te schieten, schrijft persbureau ANP. Toen het wapen blokkeerde, zou hij het slachtoffer herhaaldelijk op zijn hoofd hebben geslagen met het wapen. De aanslag werd vastgelegd op camera.

Het slachtoffer raakte door de aanslag blijvend invalide. Volgens de advocaat zegt haar cliënt soms te wensen dat het wapen wel was afgegaan. De advocaat vroeg onder meer om een schadevergoeding van 50.000 euro immateriële schade.

Tegen S. werd een celstraf van 20 jaar geëist. De 21-jarige Quinzinho N., die de vluchtauto zou hebben bestuurd, moet volgens het OM vijftien jaar de cel in. Dat de verdachten, die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, zich blijven beroepen op hun zwijgrecht, vond de openbaar aanklager „zeer teleurstellend”. De rechtbank doet op 14 november uitspraak.

Aanvankelijk eiste de officier 22 jaar tegen S. Na een opmerking van de rechtbankvoorzitter bleek echter dat een rekenfout was gemaakt en werd de eis gecorrigeerd naar 20 jaar.