Steppearend is dure sms’er

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de steppearend.

Foto Getty Images

Steppearend Min stuurde de hele zomer geen sms’jes naar zijn Russische onderzoekers.

En dat terwijl de roofvogel wél was uitgerust met een gps-datalogger die vier keer per dag de locatie hoorde door te geven. De oorzaak voor de radiostilte bleek in oktober, toen er opeens talloze sms’jes van Min binnenkwamen. Maandenlang had hij in Kazachstan rondgevlogen zonder mobiel bereik, en nu hij in het Iraanse luchtruim was beland, kreeg de zender weer contact. Een dure grap: elke sms uit Iran kostte 49 Russische roebel (zo’n 70 eurocent), ongeveer 25 keer zoveel als een sms binnen Rusland. Dat zorgde ervoor dat de rekening per dag tot zo’n 100 euro opliep. En zo waren er nóg een paar dure arenden: een flinke hap uit het onderzoeksbudget. Via crowdfunding kregen de Russen bijna 5.000 euro terug.