Rust op je hoofd

Met de nieuwe koptelefoon van Bose valt alles en iedereen buiten het hoorbare spectrum. Heerlijk.

Het is natuurlijk gek als je in de kantoortuin collega’s moet ontvluchten door bouwvakkerachtige oorbeschermers op te zetten. Maar als je je dan toch met muziek wilt afsluiten voor rumoer, afleiding, andere mensen, het universum, dan kun je maar beter iets moois op je hoofd zetten.

De nieuwe Bose 700 noisecancelling koptelefoon heeft verschillende niveaus van onderdrukking van ruis en achtergrondgeluiden. Het hoogste standje leidde op de NRC-redactie een paar keer tot wild gebarende collega’s die aandacht bleken te willen of zelfs al een gesprek waren begonnen. Thuis is een keer een aanbellende pakketbezorger gemist. Tijdens de treinreis vielen de medereizigers helemaal buiten het hoorbare spectrum.

Bose zet met dit nieuwe apparaat weer een stap in de strijd met Sony. De 1000xm3 van dat Japanse bedrijf gold de laatste tijd als de betere noisecancelling koptelefoon, en het verschil tussen de twee is nu weer minimaal. Bose speelt muziek helderder af, Sony voller. Bose wint het wat betreft design volgens deze recensent wel van Sony, maar de Bose kost dan ook 100 euro meer: 399 euro.