Politiek Kabinet op de schop door lange afwezigheid minister Ollongren

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) is langer dan verwacht afwezig vanwege complicaties na een medische behandeling. Binnen het kabinet wordt daarom met enkele posten geschoven. Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) wordt vrijdag beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken. Hij verving Ollongren al sinds vorige maand. Ook komt er een nieuwe ministerspost: Stientje van Veldhoven (D66), nu nog staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, wordt minister voor Milieu en Wonen. Dat zijn twee onderwerpen die de laatste tijd centraal staan door de stikstof- en PFAS-crisis. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vervangt Ollongren als vicepremier. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) ontfermt zich over de AIVD, die voorheen onder Ollongren viel. (NRC)