Duitsland

Harder optreden tegen haat en rechts-extremisme

Duitsland Geschrokken door een recente moord en aanslag met een extreem-rechts motief, komt de Duitse regering met maatregelen.

Demonstratie na aanslag in Halle
Demonstratie na aanslag in Halle Filip Singer/EPA

De Duitse regering gaat harder optreden tegen haat en rechts-extremisme. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft daarvoor woensdag een pakket maatregelen gepresenteerd. Volgens het Duitse persbureau DPA wil de regering in Berlijn onder andere het verkrijgen van een wapen(vergunning) moeilijker gaan maken.

Tot de maatregelen behoort ook een meldplicht voor sociale netwerken als daarop doodsbedreigingen worden geuit of als daar wordt aangezet tot haat. Verder wil de regering geweld tegen medisch personeel en spoedeisende hulpdiensten even streng bestraffen als geweld tegen politieagenten en soldaten. Om de strijd tegen racisme en rechts-extremisme te intensiveren, wil minister Seehofer 740 extra banen creëren bij de binnenlandse veiligheidsdienst en de landelijke recherche.

Het afgelopen jaar werd Duitsland verscheidene malen opgeschrikt door schietincidenten met politieke motieven. Seehofer verwees in zijn presentatie onder meer naar de moord op CDU-politicus Walter Lübcke afgelopen zomer en de aanslag op een synagoge en een dönerzaak in Halle, waarbij begin oktober twee mensen om het leven kwamen.

Synagogen worden intussen in alle Duitse deelstaten beter bewaakt. Minister van Justitie Christine Lambrecht zei tegen persbureau AP „dat de aanslag op de Joodse gemeenschap in Halle laat zien wat er kan gebeuren als er tot haat wordt aangezet online. We zullen extreem-rechts terrorisme en antisemitisme met alle krachten van de wet bestrijden”.

Binnenlandminister Seehofer gaat onder andere onderzoeken of bij de aanvraag voor een wapenvergunning kan worden gekeken naar iemands overtuigingen. Nu wordt alleen gecontroleerd of iemand crimineel is, lid van een verboden organisatie of alcohol- of drugsverslaafde. Bovendien wil minister Seehofer dat mensen gaan uitleggen waarom ze een wapen nodig hebben.