Natuurbeschermers verliezen weer kort geding over F1 op Zandvoort

Milieuorganisaties vonden dat het circuit vanwege de stikstofuitstoot geen bouwvergunning had mogen krijgen. De rechter gaat daar niet in mee.
Luchtfoto van het Circuit van Zandvoort.
Luchtfoto van het Circuit van Zandvoort. Foto Sem van der Wal/ANP

Natuurbeschermingsorganisaties hebben vrijdag voor de tweede keer deze week een kort geding verloren over de Formule 1 op het Circuit Zandvoort. Een vergunning die vorige week door de provincie Noord-Holland aan het circuit is verleend, is volgens de voorzieningenrechter in Haarlem in orde. Werkzaamheden om het circuit klaar te maken voor de Grand Prix mogen daardoor aankomende maandag beginnen.

Stichting Duinbehoud en Mobilisation for the Environment (MOB) hadden de rechter gevraagd de vergunning ongeldig te verklaren. Volgens de milieubeschermers komt bij de werkzaamheden zo veel stikstof vrij, dat de provincie geen toestemming had mogen verlenen. Ze vrezen dat het naastgelegen milieugebied te lijden zal hebben onder de uitstoot.

Lees meer over de juridische strijd rond de Dutch Grand Prix: De twistdossiers van Zandvoort

De rechter gaat niet mee in het stikstofscenario dat de natuurorganisaties schetsen. Ze „twijfelt niet aan de juistheid” van een onderzoeksrapport dat Noord-Holland heeft gebruikt als onderbouwing bij het toekennen van de vergunning. In het rapport staat dat er na afloop van de werkzaamheden onderaan de streep juist minder stikstof zal worden uitgestoten dan voorheen. In het beschermde duingebied bij de racebaan zullen „geen significante effecten optreden”, aldus de rechter. De natuurbeschermers beweerden dat het onderzoek niet klopt.

Tijdelijke tribunes

Voor op 3 mei 2020 de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985 kan plaatsvinden, moeten er nog de nodige aanpassingen worden verricht aan het Zandvoortse circuit. Zo zullen er tijdelijke tribunes verrijzen, wordt er een tunnel aangelegd en gaat de racebaan zelf op sommige plekken op de schop. Kleinere werkzaamheden rondom het circuit, zoals het verplaatsen van grond, zijn al even bezig.

Afgelopen dinsdag verloren zes milieuorganisaties, waaronder Stichting Duinbehoud, in de strijd rond de F1-race op Zandvoort een eerste kort geding tegen de provincie. Ze voerden aan dat het circuit geen toestemming had mogen krijgen twee beschermde diersoorten te verplaatsen van plekken waar werkzaamheden gaan plaatsvinden. De rechter was het daar niet mee eens, omdat de schade voor de zandhagedis en de rugstreeppad in de praktijk beperkt is gebleven.