Luchtvaart

Vijftig Boeing 737 NG’s aan de grond

Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd houden zo’n vijftig Boeing 737 NG’s aan de grond zodat ze scheurtjes kunnen repareren in de verbindingen tussen de vleugels en romp. Dat heeft de Amerikaanse fabrikant van het toestel donderdag aan persbureau AFP gemeld.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas trof woensdag in een van haar 737 NG’s scheurtjes aan in de pickle fork, het deel dat de vleugels met de romp verbindt. Op dit moment wordt dat toestel nog aan de grond gehouden voor reparaties, net als 737 NG’s van andere luchtvaartmaatschappijen.

Qantas stelt dat de scheurtjes niet direct een gevaar vormen. „We zullen nooit een vliegtuig inzetten tenzij het absoluut veilig is om dat te doen.”

In oktober werden de scheurtjes door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA aangetroffen in enkele vliegtuigen. De FAA beval toen om vliegtuigen met meer dan dertigduizend vliegbewegingen te inspecteren. Daarna werden ook in andere 737 NG’s scheurtjes aangetroffen. In Zuid-Korea, Brazilië en Indonesië staat daarom ook een aantal toestellen voor reparaties aan de grond.

Boeing leverde vanaf 1997 bijna zevenduizend toestellen van het type 737 NG aan vliegtuigmaatschappijen. Het toestel is een voorloper van de 737 MAX. Met dat vliegtuig van Boeing mag niet meer worden gevlogen sinds dit voorjaar kort na elkaar in Ethiopië en Indonesië twee 737 MAX-vliegtuigen neerstortten. Vorige week bleek dat die kwestie het bedrijf uit Seattle veel opbrengsten heeft gekost: de winst daalde in het derde kwartaal van 2019 met 43 procent. (NRC)