Kiki Bertens breekt met coach Raemon Sluiter

Sluiter was sinds 2015 de coach van Bertens. In september zette de tennisster de samenwerking al tijdelijk stop.
Kiki Bertens met Raemon Sluiter vorig jaar tijdens het Libema Open Tennis.
Kiki Bertens met Raemon Sluiter vorig jaar tijdens het Libema Open Tennis. Foto Koen Suyk/ANP

Kiki Bertens neemt afscheid van haar coach Raemon Sluiter. Dat kondigde de tennisster vrijdag op Instagram aan, een dag nadat ze had opgegeven bij haar tweede wedstrijd op de WTA Finals in Shenzhen. Bertens en Sluiter werkten sinds 2015 samen.

Een reden voor haar besluit geeft Sluiter niet. De samenwerking was al sinds september tijdelijk stopgezet. De 27-jarige Bertens ging zonder Sluiter naar Azië voor een serie toernooien. Daar werd ze bijgestaan door oud-prof Elise Tamaëla, die samen met Bertens’ aanstaande man Remko de Rijke voorlopig de begeleiding van de tennisster overneemt.

Ook bij de tijdelijke stopzetting van de samenwerking in september werd geen duidelijke reden gegeven. Tegen het AD zei Sluiter destijds dat hij „bepaalde dingen [wilde] benoemen en aanpakken”, waar Bertens volgens hem op dat moment „geen energie” voor had. Bertens sprak toen van „een adempauze”. Bekend was dat de twee een andere visie hadden over de speelstijl van de tennisster, die defensief is ingesteld. Sluiter gaf eerder meerdere keren aan dat hij haar aanvallender wilde laten spelen.

Moeilijke beslissing

„Helaas heb ik ook een moeilijke beslissing moeten maken”, schrijft Bertens op Instagram. „En dat is dat Raemon en ik volgend jaar niet meer zullen samenwerken. Ik wil Rae bedanken voor de afgelopen vier fantastisch jaren. Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken. Nogmaals dank voor alles!”

Met Sluiter (41) als coach won Bertens acht WTA-titels, onder meer op de grote toernooien van Cincinnati en Madrid, en drong ze door tot de mondiale top-100 van beste tennissters.

Sluiter reageerde op het besluit van Bertens op Twitter. „Ik wil Kiki bedanken voor al het vertrouwen en het dag in, dag uit keihard werken om beter en sterker te worden de afgelopen vier jaar. Ik wens haar, Remko en Elise al het beste voor de toekomst.”

Lees ook: Kiki Bertens geeft op in tweede wedstrijd WTA Finals
Dit bericht bekijken op Instagram

Hoi allemaal, het seizoen zit er nu echt op. Teleurstellend om het jaar te moeten eindigen met een opgave maar mijn lichaam wilde nu dan toch echt niet meer. Ik heb de laatste weken alles gegeven wat nog in me zat en ben trots op de grenzen die ik heb verlegd en de resultaten die ik nog heb kunnen boeken. Trots om weer in de top 10 van de wereld te mogen eindigen. Ik wil iedereen van mijn team, sponsoren, familie en vrienden bedanken voor alle support en steun! Helaas heb ik ook een moeilijke beslissing moeten maken en dat is dat Raemon en ik volgend jaar niet meer zullen samenwerken. Ik wil Rae bedanken voor de afgelopen 4 fantastisch jaren. Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken. Nogmaals dank voor alles! Ik zal volgend jaar geen extra persoon toevoegen aan het team en ga dus verder met het huidige team. Ik voelde me de laatste periode ondanks alles sterk en denk dat het op dit moment in mijn carrière de beste keus is om het maximale eruit te halen. Ik heb er vertrouwen in dat als ik mezelf iedere dag probeer te verbeteren er nog veel moois gaat komen. Maar nu eerst, lekker op vakantie!! …………………………………………………………..Hi everyone, now the season is officially over, and what a great year it was! I would like to thank my team, sponsors, family and friend for all there support! sometimes you also have to make tough decisions which you believe it would make you better. Next year I will not continue to work with raemon anymore. I would like to say thank you for everything you have done for me in the past 4 years. I have grown as a player and as a person. Without you this would have been impossible. Thank you for everything! Next year I will continue to work with Elise as my coach. But for now, holidays!!

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op