Inspectie wijkt uit naar Duitsland voor testen vuurwerk

Jaarlijks testte de Inspectie Leefomgeving en Transport vuurwerk op een schietbaan bij Rotterdam. Toen dit vorig jaar leidde tot geluidsoverlast, moest een nieuwe locatie worden gezocht.
In 2018 zou door het testen zijn voorkomen dat tussen de 80.000 en 100.000 kilo gevaarlijk vuurwerk in de winkels terecht kwam.
In 2018 zou door het testen zijn voorkomen dat tussen de 80.000 en 100.000 kilo gevaarlijk vuurwerk in de winkels terecht kwam. Foto Bart Maat/ANP

Nederlands consumentenvuurwerk wordt dit jaar getest op een locatie in Duitsland. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag. Nadat vorig jaar in Rotterdam geluidsnormen werden overschreden, moest de inspectie op zoek naar een nieuwe testlocatie.

Jaarlijks test de ILT een deel van het geïmporteerde vuurwerk om te controleren of aan Nederlandse en Europese veiligheidseisen wordt voldaan. Sinds 2006 gebeurde dit op de schietbaan Europoort in het Rotterdamse havengebied. Dit jaar zal de inspectie de testen uitvoeren op een locatie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, nabij de gemeente Olfen. De testperiode loopt van begin november tot eind december.

Lees ook: Kamer verwacht meer van kabinet tegen vuurwerk

Een woordvoerder van de ILT laat weten dat meerdere opties zijn bekeken, maar dat op korte termijn geen geschikte locatie in Nederland kon worden gevonden. Aan de nieuwe Duitse locatie zijn geen extra kosten verbonden. „Het valt binnen de eerder opgestelde begroting”, aldus de woordvoerder.

Onveilig vuurwerk moet door importeurs worden hersteld of vernietigd. Vorig jaar voorkwam het testen dat tussen de 80.000 en 100.000 kilo gevaarlijk vuurwerk in de winkels terecht kwam, volgens de ILT.