Grote verschuivingen in kabinet door medische ingreep Ollongren

Door complicaties na een medische ingreep is minister Ollongren langer afwezig dan verwacht. Staatssecretaris Raymond Knops wordt beëdigd als minister, minister Koolmees volgt haar op als vicepremier.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) is langer afwezig dan verwacht vanwege complicaties door een medische behandeling. Binnen het kabinet wordt daarom met enkele posten geschoven. Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) wordt vrijdag beëdigd als minister van Binnenlandse Zaken. Hij verving haar al sinds vorige maand.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) vervangt Ollongren als vicepremier. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) ontfermt zich over inlichtingendienst AIVD, die voorheen onder Ollongren viel. Knops wordt als staatssecretaris niet vervangen.

Ook komt er een nieuwe ministerspost: Stientje van Veldhoven (D66), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, wordt minister voor Milieu en Wonen. Deze nieuwe portefeuille is relevant geworden door de stikstof- en PFAS-vraagstukken. Van Veldhoven breidt haar huidige portefeuille uit en wordt ook onder meer verantwoordelijk voor de huurcommmissie, ruimtelijke ontwikkeling en ordening en het kadaster.

Ollongren tot Kerst afwezig

Ollongren onderging een aantal weken geleden een operatie aan haar bijholtes, schrijft zij in een persoonlijke verklaring naar haar partijgenoten. „Die operatie is goed verlopen, maar er zijn andere medische complicaties opgetreden. Gelukkig lijken die goed behandelbaar, maar het kost daarom nog wel tijd voordat ik volledig ben hersteld.” Volgens RTL Nieuws is Ollongren in ieder geval tot Kerst afwezig.

Ollongren schrijft „een heel dubbel gevoel” aan de verdeling van haar taken over te houden. „Aan de ene kant vind ik het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen, maar tegelijkertijd is het fijn dat collega’s mijn portefeuilles willen waarnemen. Ik ben ze daar dankbaar voor en ik weet zeker dat ze het uitstekend zullen doen.”

Alle wijzigingen in functies en titels worden deze vrijdag in Paleis Huis ten Bosch door koning Willem-Alexander bekrachtigd. D66-partijleider Rob Jetten wenst Ollongren op Twitter sterkte. „Op een goed herstel en een spoedig weerzien.”