Gelijkheid

Vrouw in EU verdient gemiddeld 16 procent minder dan man

Vrouwen in de Europese Unie verdienen in gelijkwaardige banen nog steeds gemiddeld 16 procent minder dan mannen, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. „Al zestig jaar staat het principe van gelijk loon in de Europese verdragen en toch is dat niet de dagelijkse realiteit voor vrouwen in heel Europa”, aldus het dagelijks bestuur van de Unie in een verklaring. 90 procent van de Europeanen zou dit onacceptabel vinden. De cijfers tonen aan dat het verschil niet erg snel minder wordt. Vorig jaar ging het om 16,2 procent, „een hele lichte verbetering”, concludeert de Commissie. Volgens het EU-bestuur wordt er te langzaam vooruitgang geboekt. Een beter evenwicht tussen carrière en het privéleven voor werkende ouders en verzorgers is volgens de commissie nodig om de verschillen te verbeteren. (ANP)