Recensie

Recensie Muziek

Freddie Gibbs en Madlib zijn briljant en opzwepend, melig en loom

De chemie tussen rapper Freddie ‘Gangsta’ Gibbs en DJ en producer Madlib bereikt op hiphop-album van het jaar ‘Bandana’ een voorlopig hoogtepunt. Woensdagavond stonden ze in een uitverkochte Melkweg.

Freddie Gibbs
Freddie Gibbs Foto Joren Benjamins

Op hét hiphopalbum van 2019, Bandana bereikt de chemie tussen de veelzijdige en onderkoelde vocalist Freddie ‘Gangsta’ Gibbs en de innovatieve DJ, producer, MC en geluidskunstenaar Madlib een voorlopig hoogtepunt.

De coole, straatwijze verteller Gibbs imponeert met raps vol intensiteit en dramatische nadruk: rauw, virtuoos en verhalend. De progressieve knip-en-plaktovenaar en multi-instrumentalist Madlib laveert tussen hiphop, soul en jazz. Al een carrière lang goochelt hij in zijn eigenzinnige beats vol boeiende details indrukwekkend en innovatief met geweldig geflipte samples, geluiden, drums, vocalen en effecten. Zo creëert hij de perfecte sfeer voor Gibbs om te excelleren.

Ook in de uitverkochte Melkweg werkt het woensdagavond direct, al vanaf opener ‘Freestyle Shit’. Achter de draaitafels vuurt Madlib knallende drums, dreunende bassen en inventief bewerkte samples af op de zaal, waarbij hij de beat steeds even wegdraait of al scratchend naadloos inspeelt op de ingenieuze flow van Gibbs. En de rapper – wintermuts én zonnebril op – versnelt en vertraagt perfect en geeft met zijn soepele cadans en rauwe, soulvolle stem de beats extra vaart mee.

Na elk nummer neemt het duo pauze. Gibbs vraagt het publiek dan steeds de politie uit te schelden – waarop uit volle borst ‘fuck police!’ klinkt – en geluid te maken voor Madlib. In het begin werken die tussenstukken: nadat de twee even gas terugnemen en wat dollen, knalt de volgende kraker er alleen maar harder in. Het niveau van de ervaren DJ en MC is hoog; ze weten wanneer ze het publiek de ruimte moeten geven om op volle kracht mee te rappen voor een extra energieke impuls.

Gaandeweg zakt het in en wordt het optreden melig en loom. Madlib grapt dat de rapper vlak voor de show nog lag te slapen, Gibbs vertelt dat hij iets met wiet erin heeft gegeten en kijkt vaker op zijn horloge. Het optreden gaat slepen, verliest aan kracht en verzandt van oprecht opzwepend en briljant in een te lauw einde.