Bijen doden Nederlandse toerist in Tanzania

Een groep voornamelijk Nederlandse toeristen werd in Zuid-Tanzania aangevallen door tienduizenden bijen. Sommige slachtoffers werden drie- tot vierhonderd keer gestoken.
De groep toeristen werd aangevallen door tienduizenden bijen.
De groep toeristen werd aangevallen door tienduizenden bijen. Foto Getty Images

Bij een aanval van tienduizenden bijen in Tanzania is woensdag een Nederlandse toerist omgekomen. Een andere Nederlander raakte zwaar gewond. Dat bevestigt een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door Nu.nl.

De slachtoffers waren met Sawadee op safari in het Wildreservaat Selous, een gebied ter grootte van Zwitserland in het zuiden van Tanzania. Ze maakten deel uit van een reisgezelschap van twintig mensen, voornamelijk Nederlanders. Op een afgelegen plek werd de groep overvallen door een zwerm geafrikaniseerde honingbijen, die vanwege hun agressie ook wel bekend staan als killer bees. Sommige toeristen zijn drie- tot vierhonderd keer gestoken, zegt de woordvoerder.

Aanval duurde 1,5 tot twee uur

Na afloop van de aanval, die volgens de woordvoerder anderhalf tot twee uur duurde, keerden de groepsleden terug naar hun tentenkamp in de kuststad Dar es Salaam. Drie gewonden, allen Nederlanders, werden overgebracht naar het ziekenhuis. Eén van hen ligt nog altijd op de intensive care.

Een arts en verpleegkundige van de Nederlandse onafhankelijke alarmcentrale SOS International zijn naar Tanzania gevlogen om hulp te bieden. Ook is een medewerker van Sawadee naar het gebied gestuurd om de toeristen bijstand te bieden.

Dergelijke aanvallen door killer bees komen niet vaak voor. Wel is bekend dat de geafrikaniseerde honingbij sneller dan andere bijen overgaat tot aanval. Het gif van één bij is niet dodelijk. Als een slachtoffer heel vaak gestoken wordt, kunnen de gevolgen echter wel ernstig zijn.