Autonome regio

Economie Hongkong in recessie door protesten en handelsoorlog

Foto Vincent Yu/AP
Foto Vincent Yu/AP

Hongkong is voor het eerst in tien jaar officieel in een recessie beland. De economie wordt ontwricht door de aanhoudende demonstraties tegen de regering en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De Hongkongse economie kromp met 3,2 procent tussen juli en september. Dat is het tweede kwartaal op rij dat de economie is geslonken en hiermee is officieel sprake van een recessie. Omdat er voorlopig geen zicht lijkt op het einde van de protesten, houdt de regering er rekening mee dat het economische klimaat verder verslechtert. Vooral de detailhandel heeft te lijden onder de protesten en de handelsoorlog. Ook het aantal toeristen dat de stad bezoekt, is sinds 2003 niet meer zo hard gedaald. (NRC)