Kabinet bevestigt: AOW-leeftijd blijft 67 jaar in 2025

De pensioenleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting van 65-jarigen. Uit cijfers van het CBS bleek eerder vrijdag al dat deze in 2025 weinig toeneemt.
Minister Koolmees komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Koolmees komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

De AOW-leeftijd wordt niet verhoogd in 2025 en blijft 67 jaar. Dat schrijft Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting van 65-jarigen. Eerder bleek vrijdag uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat deze in 2025 weinig toeneemt. Een gemiddelde 65-jarige leeft in 2025 ruim een maand langer dan in 2024, het jaar waarop Nederlanders voor het eerst op hun 67ste met pensioen kunnen.

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd de komenden jaren stapsgewijs stijgt tot 67 jaar in 2024. Of deze daarna verder wordt verhoogd, hangt af van de levensverwachting. Voor elk extra levensjaar schuift de pensioenleeftijd acht maanden op.

Lees ook: Wat het pensioenakkoord voor jou – en de mensen om je heen – betekent

Al sinds 1950 stijgt de levensverwachting van 65-jarigen in Nederland. Deze toename verloopt niet gelijkmatig. Zo neemt de gemiddelde levensverwachting sinds 2014 nauwelijks toe door hogere sterfte, door bijvoorbeeld door griepepidemieën.