Intiem zelfportret per fax

De eerste bladzijde Eén bijzondere zin op de eerste bladzijde van een boek dat in de komende maand zal verschijnen. Deze keer: Allesverpletterende van Nicolien Mizee.

Er is iets grondig mis. Blijkt uit de eerste zin van Allesverpletterende van Nicolien Mizee. Per póst? Wát?

Dan een witregel, dan de verklaring: ‘De fax is nog altijd kapot.’

Dit boek is het derde in de onweerstaanbare, onvolprezen reeks ‘faxboeken’ van schrijver Nicolien Mizee. Wie ze nog niet kent: begin gauw. Want deze gebundelde brieven, die zij sinds de jaren negentig per fax verstuurde aan haar penvriend Ger, zijn echt iets bijzonders. Mizee geeft er haar diepste verlangens en zielenroerselen in bloot – en vertelt ook gewoon over het gedoe van alledag. Zoals, op de eerste bladzijde, over de kapotte fax: ‘Na de reparatie van de Primafoonwinkel deden de 5 en de 6 het niet meer.’

Dat dit niet zomaar wat huiselijk ongemak is, blijkt wel uit die opmerkelijke openingszin. Nicolien schrijft Ger afwisselend aan met ‘Lieve Ger’, ‘Ger van m’n hart’ en ‘Allesverpletterende’ (zoveel betekenen zijn snorrende faxapparaat en luisterend oor voor haar), maar ‘u’ is hij nooit. Daarmee gaat de zin ‘Ik kom per post tot u’ klinken als een variatie op een zin uit de Bijbel of een christelijk lied, waarbij Ger dan God is en de correspondentie het gebed.

Die mix van alledaagse beslommeringen en verheven betekenis pakt komisch uit – en maakt van de faxen meer dan anekdotes. De faxen herbergen een intiem zelfportret.

Allesverpletterende verschijnt op 6 november bij Van Oorschot.