Zeilende klimaatactivisten onderweg naar afgelaste klimaattop

Klimaatactivisme Halverwege hun reis werden klimaatactivisten verrast met het nieuws dat Chili de klimaattop niet organiseert.

Begin oktober vertrok een groep deelnemers aan de VN-klimaattop, die toen nog gepland was in Chili.
Begin oktober vertrok een groep deelnemers aan de VN-klimaattop, die toen nog gepland was in Chili. Foto Evert Elzinga/ANP

Op 2 oktober vertrokken 36 enthousiaste, jonge activisten vanuit Amsterdam met de Regina Maris naar Zuid-Amerika, om de klimaattop (bekend onder de afkorting COP) in Chili bij te wonen. Sail to Cop heet het initiatief om zeilend naar de top te gaan. „We doen dit om de focus in het klimaatdebat eindelijk eens op de uitstoot van transport te leggen”, zei Lena Hartog (27), deelnemer en organisator, een half uur voor vertrek.

Hun droom om de ‘hoge piefen’ op de klimaattop ‘aan te pakken’ dreigt in duigen te vallen. Reden: vanwege de onrust in Chili heeft president Sebastián Piñera de top die plaats zou vinden tussen 2 en 13 december, woensdag afgeblazen.

Het schip ligt na vier weken varen voor anker bij de Kaapverdische Eilanden. Een dezer dagen zouden de activisten beginnen aan de oversteek van de Atlantische Oceaan, om over twee weken aan te komen in Recife, Brazilië.

Costa Rica of Bonn?

„De stemming aan boord is treurig en iedereen is er kapot van”, zegt Symke Nieboer (21), deelnemer van de tocht, vanuit een winderig Praia, de hoofdstad van Kaapverdië. „We hoorden het omdat we toevallig dichtbij een eiland voeren waardoor we verbinding hadden,” vertelt Nieboer.

De groep vaart nu naar Belém, een havenstad in het noorden van Brazilië, om alle mogelijkheden open te houden. Aanvankelijk werden Costa Rica en Bonn genoemd als alternatieve locaties, inmiddels is vrijwel zeker dat de top in Spanje wordt gehouden.

Update (1 november 2019): Eerder was nog onduidelijk wat de alternatieve locatie voor de klimaattop zou worden. Nu dat vrijwel zeker Spanje wordt, is dat hierboven aangepast.