Recensie

Recensie Muziek

Zangnootjes als paardenbloemzaadjes

Als paardenbloemzaadjes in de wind zweven haar zangnootjes. Kleine aanlopen zetten aan tot sierlijke vluchten en buitelingen. IJl-hoog soms, maar de zang van Maria Mendes landt altijd weer, met een heldere precisie en souplesse.

De Portugese, in Rotterdam woonachtige Mendes kan prachtig glijden langs octaven. Haar derde album Close to Me is een mooi verbond van haar kwartet met het Metropole Orkest en in het bijzonder de Amerikaanse pianist en orkestrator John Beasley. Mendes brengt, in haar moedertaal, een fusie van fado en jazz met modern gecomponeerde elementen.

Net als bij Cristina Branco zijn de poëzie en de van saudade doordrenkte intensiteit van fado het vertrekpunt. Maar de jazzarrangementen vol inkleuringen brengen Mendes nog meer bezieling waardoor ze extra zijpaden pakt. Speciaal ook is de fado die de Braziliaanse legende Hermeto Pascoal haar cadeau deed.

Live: Tour 6 t/m 15/12. Zie maria-mendes.com