Vloeibaar wonen

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: Escher-achtige doorkijkjes.

Foto Sven Benjamins

Het huis is één hoge, lichte ruimte. Wie naar boven kijkt, kijkt recht naar de hemel – ook in het dak zit een raam. Onderweg zie je scheve hoeken, rondingen, trappen. „Sommige mensen noemen het Escher-achtig”, zegt Peter Heideman, meekijkend. Ruim een jaar woont hij er nu, met zijn gezin. Op de begane grond ligt nog geen vloerbedekking, die komt in het voorjaar, maar de meubels staan. Een vriend vond op Marktplaats twee oranje Kundalini-lampen. „Hij dacht dat die hier wel zouden passen.”

Heideman is architect. Een rijtjeshuis, hij moet er niet aan denken. Hij koos de moeilijke weg: zelf een huis ontwikkelen, ongehinderd door „de conventies waar de bouw mee belast is”. Haakse hoeken, om maar wat te noemen. „In de natuur heb je die bijna niet. Met een paar ronde hoeken wordt de hele ruimte vloeibaar.”

Negen jaar kostte het alles bij elkaar om via ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ een blok huizen neer te zetten aan de rand van Utrecht, waaronder zijn eigen huis. Dat heeft een ‘gat’ van drie verdiepingen hoog met, „als loges rond een theater”, een werkkamer, badkamer en drie slaapkamertjes – één vol paardenposters. Via binnenramen bereikt het licht ook die kamertjes. „Je kunt douchen in de zon.”

Trap op. Als je hier stopt, zegt Heideman na een paar treden, zie je „het groen al over de brug vallen”. In zijn werkkamertje (eerste verdieping) geeft een schuifraam toegang tot een vide vol planten. „Van hieruit kun je ze water geven.” Die planten, daar is hij wel zo’n vier uur per week mee bezig. De een kan niet tegen zonlicht, de ander kan niet zonder, ze krijgen bladluis, wolluis. „Planten bepalen zelf waar ze willen zijn.” In het midden wil hij nog een vijgenboom van vier meter hoog.

Zijn broer vindt dat hij de slaapkamers van zijn dochters te klein heeft gemaakt. Is hij het niet mee eens. „Door de structuur van het huis ga je heel erg de collectieve ruimte delen. Als ik in bed lig, kan ik zwaaien naar mijn dochter. Als zij wil. Ze kan ook het rolgordijntje naar beneden doen.” Privacy is belangrijk voor ouder wordende kinderen, hij weet het. „Maar geen reden om alle ruimtes dan maar dicht te maken.”

Wat is niet ideaal? „Met geluid moet je een beetje rekening houden met elkaar.” Ze hebben een elektrische piano, met koptelefoon. Maar van hem mag het ook zonder. „Als mijn dochter speelt, wordt het hier een concertzaal.”

Heeft u een ideale badkamer, kinderkamer, zolder? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte